Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Predseda britských labouristov Corbyn spolupracoval s ŠtB, tvrdí jej bývalý príslušník
Zdielať na

Predseda britských labouristov Corbyn spolupracoval s ŠtB, tvrdí jej bývalý príslušník

LONDÝN / Bývalý príslušník československej ŠtB a tiež exdiplomat 64-ročný Ján Sarkócy pred novinármi prezrádzal podrobnosti o britskom predsedovi labouristickej strany Jeremym Corbynovi. Bývalý diplomat sa pochválil, že informácie, ktoré im britská strana odovzdávala boli také podrobné, že vedeli aj to, čo vtedajšia britská premiérka Margaret Thatcher mala na raňajky. Corbyn akékoľvek obvinenia popiera.

Bývalý agent ŠtB prehovoril, že Corbyn bol spolupracovník 

Muž, ktorý potvrdil, že je spomínaným agentom československej tajnej služby, býva neďaleko Bratislavy. Na britského poslanca spomína len v dobrom: "príjemný, šikovný a inteligentný," takto opisuje dnes už dôchodca Ján Sarkócy britského poslanca Jeremyho Corbyna, s ktorým sa, ako sám hovorí, stretával v 86 a 87 roku.
"On vedel, s kým prichádza do styku."

​Britský poslanec cez hovorcu popiera, že by sa vedome stretával s československým agentom. Jeho tvrdenia podporuje aj verzia z Prahy. Český archív bezpečnostných zložiek, z ktorého dokumenty denníka The Sun údajne pochádzajú, dnes prostredníctvom riaditeľky vyhlásil, že Corbyn nemusel vedieť, že sa stýka s agentom ŠtB. "Stýkal sa s diplomatom, to bolo normálne," hovorí Svetlana Ptáčníková, riaditeľka Archívu bezpečnostných zložiek.

Navyše to, že by bol Corbyn agentom "komunistov" zväzky v archíve vôbec nepotvrdzujú: "Žiaden zväzok nehovorí o tom, že by podpísal spoluprácu," hovorí riaditeľka Archívu bezpečnostných zložiek a dodáva, že zo zložiek, ktoré majú preštudované vyplýva iba toľko, že sa spolu stretli a rozprávali, ale nie, že by boli na schôdzke odovzdané akékoľvek cenné informácie. To dokazuje aj archív, z ktorého The Sun cituje: "Poznatky nebolo možné zužitkovať, informácie boli iba všeobecného charakteru."

Kde je pravda?

Prečo potom dnes Sarkócy tvrdí, že britský poslanec s ním ako s agentom spolupracoval, je teda otázne. Riaditeľka archívu má na to túto odpoveď: "Má jednoducho iný typ zväzku, čo nesvedčí o tom, že by bol agentom. Alebo, ak bol podľa pána Sarkócyho agentom, tak pán Sarkócy vtedy porušil smernice."

Reportér Dárius Haraksin preto položil priamu otázku: "A on vám niekedy povedal vyslovene, že je agent?" 

Sarkócy s odpoveďou nečakal: "Mi nemusel povedať, keď sme ho zaverbovali, nie?"

Skutočné meno Jána Dymiča je Ján Sarkócy. Povedal nám, že stretnutí bolo oveľa viac. A a to nie len v parlamente. Neoficiálne rokovania viedli inde.

"Ja som chodieval na futbal, chodil som na Arzenál, tak tam sme sa stretli, prejednalo sa, čo bolo treba a bolo to vybavené."

Líder britskej opozície Jeremy Corbyn je najväčším súperom súčasnej premiérky Theresy Mayovej. Zároveň kandidátom na premiérske kreslo. Zverejnené informácie mu túto ambíciu môžu výrazne skomplikovať. Zdá sa teda, že sa nám v priamom prenose črtá nová bondovka. Tvrdenia bývalého agenta a českých archívov sa totiž rozchádzajú. No obe strany potvrdzujú, že kontakty títo dvaja muži udržiavali.

Mal dostávať aj peniaze, ale Sarkócy toho svedkom nebol

"Bol naverbovaný a dostával za to aj prachy," tvrdí na margo šéfa opozičných labouristov bývalý príslušník ŠtB Sarkócy, čím sa snažil vyvrátiť slová riaditeľky českého Archívu bezpečnostných zložiek.  A dodal, že Corbyn vraj nebol jediný predstaviteľ labouristickej strany, ktorý spolupracoval s ŠtB, ale ďalšie mená nekonkretizoval. Sarkócy ale priznal, že on sám mu žiadne peniaze nikdy neodovzdal.

Obvinenie, že šéf opozičnej britskej labouristickej strany Jeremy Corbyn spolupracoval v 80. rokoch s ŠtB vytiahol vo štvrtok britský bulvárny denník The Sun. Ten sa opiera o informácie, ktoré sa ich reportérom údajne podarilo získať z českého Archívu bezpečnostných zložiek. Jeho riaditeľka Ptáčníková tvrdí, že archívy nič také nenaznačujú a na margo kauzy poznamenala, že The Sun získané informácie značne "pritiahol za vlasy".

Corbyn a Dymič

Zväzky ŠtB uvádzajú, že Corbyn sa v Londýne medzi novembrom 1986 a decembrom 1987 trikrát stretol s istým Jánom Dymičom. Taký pracovník sa ale v databáze a zväzkoch ŠtB ani nenachádza, takže muselo ísť zrejme o vymyslenú identitu. Dve z troch stretnutí sa údajne uskutočnili priamo v Dolnej snemovni britského parlamentu. Zápis zo stretnutia mal znieť: "Corbyn má negatívny názor na Spojené štáty, ako aj na súčasnú politiku konzervatívnej vlády".  Podľa bývalého pracovníka ŠtB mal mať úplne opačný názor na Sovietsky zväz. 

Corbyn popiera, že by bol agentom ŠtB

Jeremy Corbyn na vzniknutú kauzu ihneď zareagoval prostredníctvom svojho hovorcu: "Tvrdenie, že bol agentom, zdrojom, alebo informátorom akejkoľvek tajnej služby, je len smiešnym ohováraním." Na základe článku v The Sun pripustil, že sa v tých časoch stretol s českým diplomatom, rozhodne však odmieta, že by vedel o tom, že ide o človeka s väzbou na tajnú službu. Informáciu o stretnutiach uskutočnených v Dolnej snemovni doplnil nasledovne: "Tak ako aj iní poslanci, Jeremy sa stretol s diplomatmi z mnohých krajín. V 80. rokoch sa stretol na čaji v Dolnej snemovni s českým diplomatom, ktorý ale nevystupoval pod menom Ján Dymič. Jeremy nedisponoval a ani neponúkal tomuto, ani žiadnemu inému agentovi, žiadne utajované informácie."

Sarkócy však na margo kauzy vytiahol aj ďalšie informácie. Jeremyho Corbyna vraj "prihral" ŠtB súčasný veľmi významný poslanec labouristickej strany. Dokonca sa mal dvakrát ročne účastniť recepcií na česko-slovenskej ambasáde. So 64-ročným Sarkócym sa stretol viac ako trikrát. Sarkócy pôsobil v Londýne v rokoch 1986 až 1989 na pozícii tretieho tajomníka veľvyslanectva, pričom Corbyn bol v tom čase radovým členom labouristickej strany. Na otázku, či Corbyn vedel, že sa stretáva s príslušníkom ŠtB odpovedal Sarkócy slovami, že v tých časoch nebolo pochýb o tom, že československí diplomati pracujú pre ŠtB. 

Corbyna obraňuje aj vysoko rešpektovaný britský denník The Guardian, ktorý tvrdí, že ide o cielenú kampaň denníka The Sun ako zdiskreditovať šéfa labouristov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy