Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chrípka na Slovensku naberá na sile. Zaznamenali úmrtie a státisíce chorých
Zdielať na

Chrípka na Slovensku naberá na sile. Zaznamenali úmrtie a státisíce chorých

BRATISLAVA / Chrípka tento týždeň zatvárala školy, škôlky, ale aj rušila návštevy v nemocniciach. Obmedziť jej šírenie by mohli aj prichádzajúce jarné prázdniny. Virologička však upozorňuje aj na nové a doteraz neznáme zaujímavé zistenie v súvislosti so šírením chrípky.

"Vírus chrípky sa šíri dýchaním. Čiže nie je to klasické, ako sme vždy hovorili, kašľanie, kýchanie a podobne, ale stačí, že sa dostanete s niekym do kontaktu," prekvapila virologička Tatiana Betáková.

Lekári tento týždeň zaznamenali 112 818 akútnych respiračných ochorení a chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástla o 10,2 percenta. Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov. Komplikácie zaznamenali v 2 882 prípadoch, medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (1 647), zápaly pľúc (631) a zápaly stredného ucha (604).

Lekári nahlásili aj 21 735 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 19,3 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 12,3 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najviac chorých na chrípku bolo vo vekovej skupine 15- až 19-ročných.

Zomrel už jeden človek

Platí ale staré známe, že infekčný môže byť človek ešte aj po odoznení príznakov alebo pred ich prepuknutím. V siedmom týždni boli nahlásené aj 3 prípady akútneho respiračného ochorenia SARI. U jedného z pacientov, 35 ročného muža z Bratislavského kraja, skončilo ochorenie úmrtím. "V tohtoročnej chrípkovej sezóne 2017/2018 je prípad SARI z Bratislavského kraja prvý prípad, kedy sa pre pacienta skončil fatálne," povedala Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva. V tejto sezóne bolo nahlásených zatiaľ 15 prípadov SARI.

Pre chrípku sa stále zatvárajú aj školy

V šiestom kalendárnom týždni zatvorili 157 materských škôl - 40 v Košickom kraji, 30 v Prešovskom, 28 v Nitrianskom, 23 v Žilinskom, 18 v Trenčianskom, 12 v Trnavskom kraji, Štyri v Banskobystrickom a dve v Bratislavskom kraji. Žiaci sa tiež neučili v 198 základných školách (54 v Prešovskom kraji, 41 v Košickom, 35 v Trenčianskom, 32 v Nitrianskom, 15 v Žilinskom kraji, 12 v Trnavskom, šesť v Banskobystrickom a tri v Bratislavskom kraji). Vyučovanie prerušili aj v 13 spojených materských a základných školách (päť v Nitrianskom kraji, tri v Bratislavskom kraji, tri v Banskobystrickom kraji a dve v Trnavskom kraji). Pre vysoký počet chorých sa neučilo ani v 42 stredných školách, a to po 10 v Nitrianskom, Trenčianskom a Košickom kraji, po troch v Trnavskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji, po dvoch v Žilinskom kraji a v jednej strednej škole v Bratislavskom kraji.

Nechcete sa nakaziť chrípkou? Hlavný hygienik odporúča tieto opatrenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy