Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Havária poľského vládneho lietadla pri ruskom Smolensku nebola atentátom
Zdielať na

Havária poľského vládneho lietadla pri ruskom Smolensku nebola atentátom

VARŠAVA / Poľský denník Gazeta Wyborcza uvádza, že pod smolenskú tragédiu, pri ktorej zahynuli aj vtedajší poľský prezident Lech Kaczyński s manželkou sa nepodpísal atentát, ale piloti. Noviny sa odvolávajú na zisťovanie expertov, ktorí pripravujú podklady pre vládnu vyšetrovaciu komisiu. Informácie sú však v priamom rozpore s vlaňajším tvrdením členov komisie, ktorá tvrdila, že krídlo lietadla pred nárazom poškodila explózia.

Životy prezidentského páru a ďalších 94 ľudí, prevažne politických elít, vyhasli pri tragédii, ktorá sa odohrala v apríli 2010 pri ruskom meste Smolensk. Tragédia však aj takmer osem rokov od osudného dňa rozdeľuje poľskú spoločnosť. 

Kým prívrženci liberálnej opozície považujú záležitosť za uzavretú a rešpektujú závery predchádzajúceho vyšetrovania, časť stúpencov konzervatívnej vlády verí, že na tragédii majú podiel Rusi a niektorí sú dokonca presvedčení o tom, že pád lietadla spôsobil atentát. Práve preto konzervatívci pod vedením dvojčaťa zosnulého prezidenta Jaroslawa Kaczyńského ihneď po nástupe do úrady iniciovali nové vyšetrovanie. Komisia vlani zverejnila tézu, že krídlo stroja typu TU-154 zničil výbuch ešte pred tým, ako lietadlo narazilo do stromu. Vyšetrovanie teda označilo za primárnu príčinu explóziu. Vtedajší poľský minister obrany Antoni Macierewicz spolu s komisiou ale svoje tvrdenie žiadnymi dôkazmi nepodporil. Povedal len, že za tragédiu sú spoluzodpovední ruskí pracovníci dispečingu, ktorí lietadlo zle navigovali.

Experti preto skúmali ďalej a aj napriek vlaňajším záverom nenašli stopy po výbuchu. Ich vyšetrovanie poukazuje na chybu posádky, konkrétne pilotov, ktorí údajne vedome porušili bezpečnostné zásady a rozhodli sa pristáť v hustej hmle aj napriek tomu, že bolo lietadlo príliš nízko. Stroj sa následne zachytil vo výške sedem metrov o strom, prevrátil sa a havaroval. 

Aktuálna informácia od odborníkov sa zhoduje aj so závermi ruských vyšetrovateľov, ktorí na chybu pilotov poukázali už v roku 2011. Tí okrem toho tvrdili, že posádka bola neskúsená a pod tlakom a mala radšej, vzhľadom na počasie, pristáť na inom letisku. Záver ruských vyšetrovateľov navyše odštartoval aj diplomatické roztržky medzi Moskvou a Varšavou. Tie boli opäť v centre pozornosti v decembri 2017, keď Antoni Macierewicz vyzval prezidenta Vladimíra Putina, aby za haváriu prevzal zodpovednosť.

Situáciu z dňa po tragédii zachytávajú nasledujúce zábery:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy