Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Strelec z Floridy Nicolas Cruz, ktorý zabil 17 ľudí, sa priznal
Zdielať na

Strelec z Floridy Nicolas Cruz, ktorý zabil 17 ľudí, sa priznal

FLORIDA / Chladnokrvne vraždil a pred políciou sa snažil ujsť. Batoh so zásobníkmi a pušku odhodil a sám sa chcel stratiť v bežiacom vystrašenom dave bývalých spolužiakov. Strážnici ho však rýchlo identifikovali a krátko po streľbe zadržali. Pri zatýkaní nekládol odpor a napokon sa k masakru priznal. Jeho besnenie si vyžiadalo 17 životov. V nemocnici stále zostáva 13 zranených, dvaja z nich sú v kritickom stave.

Stovky ľudí sa vo floridskom Parklande zúčastnili na smútočnom zhromaždení za 17 obetí streľby na tamojšej strednej škole. Spolužiakov tam vraždil jeden z bývalých žiakov - Nicolas Cruz. 

Cruz bol vyzbrojený legálne kúpenou polo-automatickou puškou. Vyšetrovateľom už povedal, že mal pri sebe viac zásobníkov. Neskôr pušku a batoh odhodil a vtlačil sa do davu utekajúcich študentov. Polícia ho dolapila krátko po streľbe. Miestny šerif Scott Israel tvrdí, že pri zatýkaní nekládol odpor. "Išiel do blízkeho obchodného domu, kde si kúpil malinovku a zastavil sa aj v reštaurácii rýchleho občerstvenia."

Na súd Cruza priviedli spútaného a v oranžovej kombinéze. K činu sa priznal. Následne bol obvinený zo 17-násobnej úkladnej vraždy. Vo väzení Cruza neustále sledujú z obavy, aby podľa jeho advokátky Melissy McNeillovej nespáchal samovraždu: "Je to veľmi smutný mladík. Je tiež zarmútený stratou týchto rodinných príslušníkov a stratou týchto detí. "

Nicolas Cruz bol adoptovaný ešte ako dieťa, ale minulý rok prišiel o rodičov. Jeho známi a najmä rovesníci od susedov tvrdia, že býval násilnícky a týral aj zvieratá. "Mal air-softovú pištoľ a strieľal na sliepky, ktoré susedia chovali." "Hádzal na moje auto aj na mňa vajíčka."

Zaujímavý bol pre vyšetrovateľov aj jeho život na sociálnych sieťach. Na fotografiách pózoval so zbraňami a zakrytou tvárou. V jednom príspevku sa Cruz vyhrážal, že sa stane profesionálnym školským zabijakom. FBI komentár vyšetrovala, ale Cruza nakoniec nedokázala identifikovať.

Cruz nebol ani tichý a ani plachý. Vlaňajšiu streľbu na newyorskej škole komentoval slovami, že by to urobil lepšie. 19-ročný mladík sa vraj niekedy predstavoval slovami - Volám sa Nick, som školský strelec. Jeho slová sú dnes, žiaľ, realitou. Aj sused tvrdí, že bol nebezpečný potom, ako nakrútil tréning jeho streľby. Indícií, že môže spôsobiť niečo fatálne, bolo viac ako dosť. Vraj aj policajti si v dome jeho adoptívnych rodičov, ako sa hovorí, podávali kľučku.

Nikolas bol prívržencom ultrapravičiarov. Údajne prešiel výcvikom v miestnej rasistickej skupine. Potom, ako na webe napísal, že sa raz stane profesionálnym školským strelcom, ho nahlásili dokonca aj FBI. Agenti ho však nedokázali vypátrať. Komentár pritom zanechal pod svojim pravým menom. Devätnásťročný masový vrah, ktorého advokátka opisuje ako zlomeného človeka sa na súde k svojmu činu priznal. Zatiaľ je obvinený z úkladnej vraždy sedemnástich ľudí. Zbytočne a nezmyselne pripravil o život štrnásťročnú Jaime, ktorá nadovšetko milovala tanec, mladého plavca Nicholasa, snívajúceho o americkej reprezentácii, aj štrnásťročnú futbalistku Alyssu, ktorú mama opísala ako nesmierne talentované dievča.

Medzi obeťami bolo aj niekoľko učiteľov a trénerov. Učiteľ zemepisu Scott zahynul vo chvíli, keď sa snažil zachrániť svojich žiakov pred nebezpečným strelcom. "Chcem, aby jeho rodina vedela, že dnes žijem iba vďaka nemu," povedala Kelsey Friend, jedna zo študentiek školy.

Rovnako pri ochrane detí zahynul aj asistent trénera Aaron. Guľky vzali život aj Chrisovi, veteránovi z Iraku. To všetko sa udialo v meste, ktoré bolo nedávno vymenované za jedno z najbezpečnejších miest na Floride. Hoci celá krajina smúti za obeťami, málokto verí, že tento krvavý incident rozpúta diskusiu o prísnejšej kontrole predaja strelných zbraní. Poloautomatická puška, ktorou Nikolas zabíjal bola zakúpená legálne.

Kritici zbraní tvrdia, že za podobnými masakrami stojí veľmi jednoduchý prístup k zbraniam. Táto téma rezonovala aj vlani, keď z hotela v Las Vegas pálil po návštevníkoch country festivalu 64-ročný Stephen Paddock. Zabil 58 ľudí, sám napokon spáchal samovraždu. Polícia doteraz pátra po jeho motíve. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy