Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ruská armáda chce zakázať vojakom smartfóny
Zdielať na

Ruská armáda chce zakázať vojakom smartfóny

MOSKVA / Vojaci by mali používať tie najjednoduchšie tlačidlové telefóny, ktoré nevedia ani fotiť. Vraj stačí, ak zvládnu odoslať krátku sms správu a sú vybavené baterkou. Nové nariadenie by malo platiť už od 1.marca.

Ruské ministerstvo obrany sa snaží zamedziť úniku tajných informácií. Preto chce od radových vojakov až po centrálny aparát zakázať používanie smartfónov.  Informáciu priniesol denník Kommersant, ktorý sa odvoláva na svoje anonymné zdroje z generálneho štábu a vedenia ministerstva. Podľa denníku sa toto opatrenie pripravuje už niekoľko mesiacov v spolupráci s tajnými službami. Nariadenie by malo platiť už o pár dní, konkrétne od 1.marca. ​

Náčelník ôsmeho oddelenia generálneho štábu, generálporučík Jurij Kuznecov už údajne zostavil zoznam odporúčaných mobilných zariadení, ktoré sa budú môcť používať. Ide o jedenásť výrobkov od štyroch výrobcov (Nokia, TeXet, Alcatel a Samsung), ktorých cena je v rozmedzí od 10 po 33 Eur. Spomínané aparáty majú dokonca aj budík a dajú sa k nim pripojiť slúchadlá.

Primárnym dôvodom opatrenia je podľa Kommersantu najmä únik armádnych informácií do médií a na sociálne siete. Vojaci si napríklad na mobil fotili snímky kasární na Kryme, bojiská v Donbase, či raketami poškodené bojové lietadlá v Sýrii. Snímky následne kolovali nielen po sociálnych sieťach, ale použili ich aj americké médiá ako dôkaz ruskej agresie. 

Už vlani koncom roka ruská armáda odporúčala príslušníkom, aby sa zriekli sociálnych sietí. Aj tu by mala nastať novinka. Zákaz ich využívania by mal byť dokonca zakotvený v zákone. Podľa denníka sa však aj toto dá obísť. Stačí si vytvoriť profil pod falošným menom a pred vedením používať tlačidlový mobil, pričom na smartfóne mať vypnuté zvonenie.

Mobilné telefóny v armáde, ale nerieši len Rusko. Aj USA majú so smarfónmi bezpečnostný problém. Mnohé fitness aplikácie pracujúce s GPS súradnicami poskytujú nebezpečné informácie nepriateľom. Podľa údajov z jednotlivých tréningov vojakov, dokážu radikáli presne naplánovať potenciálny útok, čím je ohrozená celá jednotka. 

Vyhrážky od Islamského štátu a iných teroristických skupín sú na dennom poriadku, v tomto konkrétnom videu sa IS vyhráža Rusku džihádom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy