Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hackeri a špióni - nové múzeum špionáže vytvorili skutoční tajní agenti
Zdielať na

Hackeri a špióni - nové múzeum špionáže vytvorili skutoční tajní agenti

NEW YORK / Kódovanie, odpočúvanie, hackerské útoky, tajné misie a zbrane, o ktorých sa vám ani nesnívalo. To je bežná rutina agentov. Kto by to nechcel zažiť aspoň raz? Máte unikátnu možnosť. V New Yorku otvorili interaktívne múzeum špionáže, vyskúšať si môžete naozaj kadečo.

FBI, CIA, Mosad, NSA, MI5, FSB, či BND - to sú skratky len niekoľkých spravodajských agentúr sveta. Bývalí agenti preto spojili svoje sily a vytvorili múzeum Spyscape, ktoré sídli na Manhattane. Expozície vás zoznámia s históriou aj súčasnosťou špionáže, metódami, ktoré sa aj dodnes využívajú a oboznámite sa aj s najvýznamnejšími menami tohto tajomstvami opradeného odvetvia. Jednotlivé sekcie sa zaoberajú šifrovaním, dezinformačnými kampaňami, hackerskými útokmi, zberom tajných informácií, metódami sledovania, či vedenia tajnej operácie.

Veľmi cenným exponátom je šifrovací stroj Enigma, ktorý počas druhej svetovej vojny používali ku kódovaniu tajných depeší nacisti. Niekoľko predmetov venovali vraj aj členovia globálnej hackerskej skupiny Anonymous. Tí dokonca na niektoré predmety dali aj svoj autogram. 

Ak milujete Bondovky, alebo akčné snímky dozviete sa ako sa v skutočnosti špehuje cez satelit, či sociálne siete. A v interaktívnej časti si môžete vyskúšať preliezť cez laserové pole, spraviť si test inteligencie alebo si otestovať, či viete oklamať detektor lži.  

​Na ploche viac ako 5 500 štvorcových metrov máte možnosť zakúsiť hneď troj-zážitok: pozrieť si klasické múzeum, vychutnať si interaktívny zážitok a zistiť, či by z vás bol dobrý špión. Múzeum vám pri vstupe odovzdá monitorovací ID náramok a v jednotlivých sekciách na vás budú čakať nie práve ľahké úlohy - napríklad dekódovanie tajných správ, monitorovanie tajných záznamov, či už spomínané laserové pole, alebo detektor lži. A odporúčame snažiť sa, pretože to najlepšie vás čaká na záver.

Čerešničkou múzea je záverečný profil. Na základe vašich výsledkov vás vyhodnotí skutočný profilovací program, ktorý bol vyvinutý bývalým šéfom britskej kontrarozviedky. Budete tajný agent, hacker, alebo analytik? To už viete zistiť teraz, pretože nové múzeum špionáže otvára svoje brány práve dnes a bude v prevádzke sedem dní v týždni.

Veríme, že pri svojej tajnej misii nedopadnete ako skutočný ruský špión, ktorého zadržali ako v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články