Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skáču vodičom pod kolesá, mesto musí zakročiť
Zdielať na

Skáču vodičom pod kolesá, mesto musí zakročiť

BRATISLAVA / Obchádzkovú trasu využije len zlomok ľudí, chodci ignorujú plagáty aj značky, podchody sú v rekonštrukcii a na vozovkách to pre vodičov vyzerá miestami na infarkt. Ľudia v snahe ušetriť minúty skáču vodičom pod kolesá. Kolízne situácie sú tak na dennom poriadku. Čo na to magistrát hlavného mesta?

Cez jednu z najväčších križovatiek v Bratislave prejdú dennodenne tisícky ľudí, no niektorí si svoju cestu skracujú a zbytočne tak riskujú svoje zdravie. Hovoríme o dopravnom uzle Trnavské mýto, ktoré spája viacero úsekov a je akousi spojkou mestskej hromadnej dopravy. Teda električiek alebo autobusov, ktoré chodia do a z viacerých mestských častí v hlavnom meste. A práve to je dôvodom hustej premávky, každú hodinu sa tam premelie obrovské množstvo peších. Tí si skracujú cestu a chodia krížom krážom cez frekventovanú ulicu, na ktorej potom vznikajú kolízne situácie.

Obyvatelia mesta, ale aj turisti sú zo situácie na frekventovanej križovatke rovnako zmätení ako vodiči. Nie je to ale nový problém, tieto komplikácie sprevádzajú Trnavské mýto už od nepamäti. Náš spravodajský štáb sa pokúsil zmapovať situáciu a na desať minút nechal spustenú kameru. Nielen študenti a školáci, ale aj dôchodcovia či matky s kočíkmi a deťmi dennodenne porušujú dopravné predpisy.

Pritom za rok 2017 vyhaslo na cestách mnoho ľudských životov. Podľa policajných štatistík ich počas roka prišlo o život až 49. "Minule som išla, prvý šofér mi ešte aj ukazoval, aby som prešla a tak som to urobila. A druhý mi kabelu zobral. Odvtedy si dávam strašný pozor. Ale čo sa má stať, sa stane," hovorí jedna z obyvateliek mesta.

Rekonštrukcia podchodu

Od októbra minulého roka magistrát rekonštruuje celé Trnavské mýto, vrátane podchodov, ktoré majú slúžiť na bezpečný prechod. Hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer  tvrdí, že rekonštrukcia bude dokončená v priebehu nasledujúcich mesiacov: "Novým moderným podchodom sa budú môcť ľudia prejsť v lete 2018. Podchod bude bezbariérový, budú tam výťahy a eskalátory. Veríme, že k takýmto nebezpečným prebehom nebude dochádzať."

Dovtedy to bude zrejme vyzerať rovnako ako dnes a vozovky budú križovať desiatky ľudí za hodinu. Mesto pritom upozorňuje občanov tabuľami a plagátmi na obchádzkovú trasu. Cez ňu ale prejde len minimum ľudí. Mesto preto pridalo podľa Zuzany Onufer aj policajné hliadky. "Okrem toho sme zabezpečili aj zvýšený dohľad mestskej polície, ktoré je na týchto rizikových úsekoch a dohliada, aby ľudia bezpečne prechádzali."

Nebezpečných križovatiek je v Bratislave niekoľko, problém majú aj obyvatelia Záhorskej Bystrice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy