Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudí, ktorí zabili ukradnutého psa, nepotrestajú
Zdielať na

Ľudí, ktorí zabili ukradnutého psa, nepotrestajú

BRATISLAVA / Ľudia, ktorí zabili ukradnutého psa, potom ho stiahli z kože a urobili si z neho masť, potrestaní nebudú.

Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Ide o prípad z Uzoviec na východnom Slovensku. Polícii sa totiž nepodarilo zistiť, akým spôsobom bol pes usmrtený. Z 11-ročnej sučky malamuta zostala iba koža a na nej žiadne zjavné známky týrania nenašli. "V súčasnej dobe samotné usmrtenie nie je trestný čin. Trestný čin je to len vtedy, ak zviera utýra," vraví expertka na trestné právo, Lucia Kurilovská. 

Zabitie nie je trestný čin 

Zabitie zvieraťa nie príliš krutým spôsobom je podľa trestného zákona v poriadku. Riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Jozef Bíreš, má na tento prípad úplne iný názor. Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti to v poriadku nie je a polícia by podľa neho mala postupovať inak.

"Dôvodom na usmrtenie spoločenského zvieraťa je buď zlý zdravotný stav, alebo iné zdravotné dôvody, ktoré určí veterinárny lekár, a preto usmrtenie humánnym spôsobom robí vždy veterinárny lekár. Preto akékoľvek iné usmrtenie spoločenského zvieraťa je v rozpore aj so súčasným zákonom," tvrdí Bíreš.

Zabitie zvieraťa ako takého nemôže byť trestným činom, pretože zviera je aj prasa, krava, či sliepky, z ktorých bežne konzumuje mäso. Problém je, že dnes zákon nerozlišuje hospodárske a spoločenské zviera. Píše sa v ňom len, že primeraným dôvodom na usmrtenie je aj usmrtenie jatočného zvieraťa, alebo zvieraťa využívaného na získavanie produktov živočíšneho pôvodu. 

Zmena zákona

Aby sa podobné prípady, ktorých nie je málo, mohli zákonne potrestať, je nutné zmeniť zákon. Napísaný už je. Ministerstvo pôdohospodárstva budúci mesiac predloží vláde novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, z ktorej definitívne zmizne časť o zvieratách na získavanie živočíšnych produktov, aby sa zákon obchádzať nedal. Po novom budú presne definované spoločenské aj hospodárske zvieratá. "V tomto prípade bude zabitie zvieraťa nehumánnym spôsobom považované za trestný čin," dodáva Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy