Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
USA a Británia obvinili Rusko za vlnu kyberútokov z roku 2017
Zdielať na

USA a Británia obvinili Rusko za vlnu kyberútokov z roku 2017

WASHINGTON / Po tom, ako Veľká Británia obvinila Rusko z kybernetických útokov, ktoré v júni 2017 postihlo niekoľko krajín, pridalo sa aj USA. Vírus prezývaný NotPetya ochromil časť ukrajinskej infraštruktúry a zasiahol počítače na celom svete.

Hackeri za uvoľnenie napadnutých a zablokovaných zariadení požadovali výkupné. Hovorca Kremlu Dimitrih Peskov kategoricky odmietol, že by Rusko malo šírenie vírusu na svedomí. Tvrdenie označil za rusofóbne. 

"Kybernetický útok, ktorý v júni 2017 spustila ruská armáda zasiahol celý svet a spôsobil škody niekoľko miliárd dolárov v Európe, Ázií, v Severnej aj Južnej Amerike," uviedol hovorca Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová. "Bol súčasťou nepretržitej snahy Kremľu destabilizovať Ukrajinu a jasne demonštruje, že Rusko je do prebiehajúceho konfliktu zapojené. Tento bezohľadný kybernetický útok bude mať medzinárodné dôsledky," dodala. 

Je to po prvýkrát, čo americká vláda obvinila Moskvu za jeden z doposiaľ najhorších kybernetických útokov. Niekoľko odborníkov na bezpečnosť pôsobiacich v súkromnom sektore za vinníka označilo Rusko už pred niekoľkými mesiacmi. Prvé správy o útokoch prišli minulý rok z Ruska a Ukrajiny. Problém sa ale začal rýchlo šíriť. 

Terčom sa stala rada podnikov a inštitúcií po celom svete. Vírus narušil prevádzku niekoľkých tovární, úradov aj logistických centier. USA predbehla ešte Veľká Británia. Minister obrany Gavin Williamson Rusko obvinil z "podkopávania demokracie a používania informácií ako zbraň." Kybernetický útok označil za  súčasť novej éry vedenia vojen. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy