Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko zatiaľ neratifikuje Istanbulský dohovor, tvrdí Fico
Zdielať na

Slovensko zatiaľ neratifikuje Istanbulský dohovor, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Slovensko bolo jednou z prvých krajín, ktorá podpísala Istanbulský dohovor. Dokument, ktorý mal zabezpečiť ochranu žien pred násilím a zamedziť domácemu násiliu. Po roku 2011 sa už ale neudialo nič. Slovensko ju neratifikovalo a po dnešku tak zrejme ani neurobí. Proti sa ostro postavil premiér Robert Fico.

Podľa jeho slov je medzinárodný dohovor v rozpore s Ústavou SR a lepším variantom je zaviesť vnútroštátnu legislatívu pre zvýšenie ochrany práv žien. "Akékoľvek násilie na ženách je neprijateľné a nemá v našej spoločnosti žiadne miesto. Vieme porovnať tento medzinárodný dokument s našou legislatívou a zaviesť zmeny pre doplnenie ochrany práv žien," uviedol premiér. 

Manželstvo 

Veľkou prekážkou v ratifikácii dohovoru je definícia manželstva, Slovensko má zakotvené v ústave, že je to zväzok medzi mužom a ženou. "V súčasnej podobe nebude naša vláda predkladať dohovor na ratifikáciu, pretože niektoré zásadné body sú v rozpore s ústavou," povedal Fico. "Rozlišuje sa rod a pohlavie. To znamená, že muž sa môže kedykoľvek vyhlásiť za ženu, potom sa môže zosobášiť s ďalším mužom a mať spolu deti," vraví poslanec za SNS, Tibor Bernaťák.

"To považujeme za jedno veľmi nepekné divadlo, ktoré sa podkladá voličom, ktorí nemajú trpezlivosť alebo vôľu , aby si prečítali 20 strán dokumentu," komentuje celú vec Natália Blahová (SaS). 

Moslimské komunity

Podľa slov Fica sú istým nebezpečenstvom v Európe aj migranti, ktorí si prinášajú vlastné návyky a kultúru, ktorá je od tej našej diametrálne odlišná. "Ja rozumiem jednému z motívov Istanbulského dohovoru, ktorým má byť jasná obhajoba práv žien. Tým viac, že čoraz viac európskeho obyvateľstva tvoria migranti, ktorí si neraz so sebou nesú kultúrne a spoločenské vzorce z krajín svojho pôvodu. V tých niekedy žena vystupuje ako menejcenná osobnosť, s ktorou muž môže nakladať podľa svojich predstáv a plniť v rodine rolu sudcu aj kata," priblížil predseda vlády.

Ako dodal, Európa nesmie takéto správanie tolerovať, na druhej strane však nesmú podľa Fica jednotlivé členské štáty prijímať kontroverzné opatrenia, akým je napríklad aj Instabulský dohovor. "Som principiálne proti vzniku ucelených moslimských komunít na Slovensku. Preto, aby tieto komunity neuchovávali zvyklosti, ktoré Európa a jej kresťanské historické korene z princípu odmietajú ako nesprávne a nespravodlivé," dodal Fico.

Ochrana všetkých ľudí 

"Cirkev zohrávala v neprijatí Istanbulského dohovoru v mnohých krajinách dôležitú rolu. My to v tomto smere skutočne považujeme za kontraproduktívne, pretože si myslíme, že úlohou cirkvi ako aj ľudskoprávnych aktivistov je chrániť práva všetkých ľudí," hovorí vedúca kancelária Amnesty International, Kamila Gunišová. 

Svoje vyhlásenie premiér konzultoval aj s koaličnými partnermi a je odzrkadlením postoja súčasnej vlády. Istanbulský dohovor podpísala Slovenská republika medzi prvými krajinami v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bolo aj KDH. Slovensku za neratifikovanie materiálu podľa premiéra nehrozia žiadne sankcie. Istanbulský dohovor hovorí najmä o predchádzaní násiliu na ženách.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu predsedu vlády k Istanbulskému dohovoru: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy