Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pripravte sa na mrazivé dni. Teplota klesne hlboko pod nulu
Zdielať na

Pripravte sa na mrazivé dni. Teplota klesne hlboko pod nulu

BRATISLAVA / Po týždňoch nemastnej-neslanej zimy sa musíme pripraviť na porciu veľmi studeného vzduchu, ktorý k nám vpadne od severovýchodu.

Studený vzduch k nám bude prúdiť medzi oblasťou nízkeho tlaku nad Talianskom a tlakovou výšou nad severovýchodnou časťou európskeho kontinentu. Ten je už v týchto dňoch mimoriadne studený, veď vo výške asi 1400 m má vo voľnej atmosfére teplotu blížiacu sa k -30°C. "Samozrejme, že sa po svojej ceste k nám jemne oteplí, ale aj tak k nám "vpadne" vzduch, ktorého teplota v už spomínanej výške bude, podľa dnešných predpovedných modelov, na hodnote -20°C,"  hovorí meteorologička Najlepšieho počasia, Miriam Jarošová. 
Pre naše územie to znamená razantné ochladenie a pokles denných a aj nočných teplôt na najnižšie hodnoty tejto zimy na väčšine územia.

Víkendové dni budú slnečné a studené. V sobotu na juhu západného a stredného Slovenska ešte nad nulou, do +2, +3°C, ale v nedeľu už bude mrznúť na celom území. Teplota do soboty rána poklesne na -6 až -18°C, do nedele rána bude od -8 do -22°C.  Pretože bude aj silno fúkať, pocitová teplota bude ešte nižšia.
Ani prvé dni budúceho týždňa neprinesú oteplenie, v noci teplota poklesne až do -26°C v dolinách a kotlinách, cez deň bude od -12 do -8°C, v južných okresoch západného Slovenska bude od -8 do -3°C.
"Na horách sa bude dať parádne lyžovať, lebo snehu máme dosť. Slnko bude tiež, ale teplota bude na lyžovačku poriadne krutá," dodáva Miriam Jarošová. V výške 1 500 metrov bude teplota okolo poludnia na hodnote okolo -14°C.

"Ak na lyže, tak vyzbrojení proti omrzlinám," odporúča meteorologička.

Ani svetové metropoly ako Paríž sa nádielke snehu nevyhli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy