Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neúspešné zatepľovanie paneláku v Humennom: Prípad skončí na súde, rovno dvakrát
Zdielať na

Neúspešné zatepľovanie paneláku v Humennom: Prípad skončí na súde, rovno dvakrát

HUMENNÉ / Vlastníci bytov v Humennom sú rozdelení na dve skupiny. Spoločné majú to, že svoj panelák chcú zatepliť. Dohodnúť sa nevedia na spôsobe financovania. Smeruje to k tomu, že zrejme budú padať trestné oznámenia. Jedno pre škody spôsobené marením zatepľovania, ďalšie chcú podať majitelia na bytové družstvo, ktoré ich príbytky spravuje.

V paneláku je dovedna viac ako 110 bytov. Bývanie by radi mali zateplené, no nevedia nájsť spoločnú reč so správcom, ktorým je humenské bytové družstvo. Niektorí vlastníci chcú úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFBR).

"Bytové družstvo požaduje, aby sme zobrali úver z komerčnej banky a nie zo ŠFBR. Pre úrok. Je to za 20 rokov asi 120-tisíc eur, ktoré by sme platili na úrokoch," uviedol obyvateľ paneláku Dušan Hráč. "Keď som sa  spýtal, prečo nejdeme cez ŠFRB, povedala, že to je drahšie. A keď som jej povedal, nech ukáže nejaký prepočet alebo alternatívu, tak mi odpovedala, že ja nie som jej nadriadený," povedal ďalší z majiteľ bytov Konštantín Javorský. 

Bytové družstvo reagovalo, že preferuje úvery z komerčných bánk s najvýhodnejšími podmienkami. Vysvetľuje, že pre úver zo ŠFRB nie je možné využiť na všetky práce. "Na ostatné je potom nutné vziať komerčný úver, pričom je vylúčená možnosť získať nenávratný grant. V prípade tohto domu by sa museli urobiť navyše práce za 200-tisíc eur, ktoré nie sú potrebné," podalo stanovisko Bytové družstvo Humenné. 

"Našiel som si Bytové družstvá Snina, Košice, Svidník, Prešov, všetci zatepľujú cez ŠFRB len my nie," povedal Javorský. Bytové družstvo potvrdilo, že vlastníci bytov pod ich správou financovanie cez Štátny fond nevyužili práve z dôvodu podľa nich výhodnejších komerčných úverov. Od roku 2009 uzatvorili 40 úverových zmlúv a čerpali takmer osem a pol milióna eur z komerčných bánk. 

"Úspora formou nenávratných grantov bola spolu 424-tisíc. Prefinancovaním starých úverov novými sme dosiahli ďalšiu úsporu vo výške pol milióna," uviedlo bytové družstvo. "Pri obstarávaní služieb a tovaru je správca povinný dodržať čo najvýhodnejšie podmienky. My bojujeme o tento bod. Aby dojednala, čo je najvýhodnejšie pre nás, nie pre bytové družstvo," povedal Hráč. "Čo už viac treba.
to sú obrovské peniaze nás všetkých, táto situácia nás núti prípad medializovať," uviedol Javorský. 

Bytové družstvo ale trvá na tom, že postupovali výlučne v prospech majiteľov bytov, a to na základe dlhoročných skúseností aj so zatepľovaním. Tvrdí, že disponuje predbežným súhlasom väčšiny vlastníkov s financovaním cez komerčný úver a uviedli aj to, že časť vlastníkov od družstva chce, aby vymáhalo škodu voči tým, ktorí zmarili zatepľovanie v roku 2014. A trestné oznámenie zrejme príde aj na družstvo. "Zvážime trestné oznámenie a pravdepodobne bude hromadné je to odkaz aj pre všetkých ostatných, aby sa nebáli a ozvali sa, pretože ide o ich peniaze," dodal Javorský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy