Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Obyvatelia o nepotopiteľnej kaplnke v Lenártove: Boh si chráni svoje
Zdielať na

Obyvatelia o nepotopiteľnej kaplnke v Lenártove: Boh si chráni svoje

BARDEJOV / Búrky na severovýchode Slovenska veľkou silou udreli aj na obcou Lenartov v bardejovskom okrese. Z okolitých lesov sa lialo toľko vody s nánosmi, že sa upchali aj priepuste popod cestu. Voda s bahnom sa tak dostala do dvorov a záhrad a tiež do pivníc. Akoby zázrakom sa však nič nestalo kaplnke, ktorú majú na brehu potoka.

Obyvatelia situáciu opisujú ako veľkú prietrž mračien. "Trvalo to len 40 minút a nebolo vidieť nič," povedala pani Helena Drutárovská z Lenártova. 

Búrka zvalila aj autobusová zastávku. Veľká voda išla prúdom a bolo jej toľko že do jednej tretiny zaplavila aj miestnu kaplnku. Tej sa akoby zázrakom nič nestalo. "Voda bola až po okná kaplnky. Akokeby bola chránená, Boh si chráni svoje," povedal Ján Bortník. Na dolnom konci dediny upratovali ešte aj na druhý deň. Keď voda opadla ostali v dvoroch, záhradách i v pivniciach nánosy bahna. Problémy mali aj v jednom dome na hornom konci. Tam sa od prívalových vôd zosunul na stodolu svah aj so statným orechom. "Pozerali sme televízor, keď nám volá suseda, že sa zvalil celý breh," povedala pani z Lenártova. 

"V potoku sú plytké prietoky a ako prišla veľká voda, tak zapchalo všetky prietoky," uviedol dedinčan. Najhoršiu spúšť spôsobili nánosy dreva a blata, ktoré upchali priepusty popod cestu. Voda nemala kam odtekať. Miestnym to pripomínalo supercelárnu búrku. Toľko vody pamätajú len tí skôr narodení. Niektorí mali vtedy sotva 10 rokov.

"Posledná veľká búrka bola v roku 1960 a vyzeralo to presne ako teraz," povedal poslanec obecného zastupiteľstva Ján Bortník. "Okolie Bardejova zasiahli silné búrky sprevádzané krupobitím. je dosť možné, že silný dážď sa zopakuje aj v najbližších dňoch," povedal meteorológ Peter Jurčovič. 

Povodne zasiahli aj obec Jarabina 

Ešte predpoludním bol v Jarabine príjemný slnečný deň a nič nenasvedčovalo tomu, že o pár hodín už budú ľudia bojovať s obrovskou prívalovou vlnou. Dedinu zaliala v priebehu niekoľkých minút. A ešte aj druhý deň Jarabinčania odstraňujú a rátajú škody ktoré napáchala. Ľudia nechápali čo sa to deje. Voda brala autá, ploty i chodníky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy