Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na východe rúbu stovky stromov bez povolení. O hniezda tak prichádzajú chránené sovy
Zdielať na

Na východe rúbu stovky stromov bez povolení. O hniezda tak prichádzajú chránené sovy

PČOLINÉ / Síce bez povolenia, no za to s veľkou vervou. Pri Pčolinom za týždeň padlo takmer 150 stromov a podľa polície niekto ťal bez toho, aby na to mal súhlas orgánu ochrany prírody. Začali preto viaceré trestné stíhania. Ďalšie problémové výruby prešetrujú inšpektori životného prostredia v susednom okrese. Po výrube smrekovej aleje prišli sovy o hniezda. Opustenému mláďatku Myšiarky Ušatej štátni ochranári našli náhradnú matku.

Polícia prešetruje výrub v katastri obci Pčoliné. V prípade začali stíhanie jednak pre krádež, no tiež pred prečin porušovania ochrany stromov a krov. Za posledný týždeň tam padlo takmer 150 stromov.

"Išlo o buk lesný, dub i brezu. Páchateľ tak konal napriek tomu, že na tento výrub nemal  súhlasu Okresného úradu Snina," uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Ďalší výrub prešetrujú úrady v Oľke. Štátni ochranári dostali hlásenie o náleze opusteného sovíčaťa v blízkosti bývalej školy. Nálezcom radili, aby mláďa vyložili na vyvýšené miesto, no to už možné nebolo.

"Došlo k vyrúbaniu celej aleje, kde myšiarky majú hniezdo ani strom, ani haluzina, ani súrodenci, len táto jedna sovička," opísal nález zoológ Martin Šepeľa.

Podľa slov starostu pozemok je urbársky a obec na výrub súhlas dala.

"Z toho dôvodu, že tu boli prizvaní aj elektrikári, stromy boli suché, poopierané jeden o druhý," povedala starosta obce Oľka Vladimír Ščerba.



Zoológ vysvetluje, že ak stromy môžu robiť problémy a výrub je nutný, treba ho uskutočniť mimo hniezdneho obdobia. Podľa starostu ale firmu, ktorá by sa na výrub podujala, skôr zohnať nevedeli.

"Je zakázané úmyselne poškodzovať a ničiť biotop chráneného živočícha, čiže by sme trvali na tom, aby počkali s výrubom. Počkať do jesene, alebo vyrúbať skôr," uviedol Šepeľa.

"SIŽP v KÚ Oľka zistila výrub 48 smrekov, následne si vyžiadala súhlas od úrady, aby sa oboznámila s podmienkami," vysvetlil generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

 Opusteného sovíčaťa sa ujala náhradná matka – sova so zlomeným krídlom, ktorú našli pri Lukačovciach. Jej úlohou je vychovať z mláďatka sovu, ktorá bude po vypustení do prírody životaschopná.

"Spoločenská hodnota myšiarky je tisíc eur. Pri výrube došlo aj k poškodeniu hniezd iných vtákov," povedal zoológ.

"V prípade, že sa preukáže aj porušenie podmienok druhovej ochrany, je možné páchateľovi deliktu uložiť pokutu až do výšky 33-tisíc eur," uzavrel Jenčo z Inšpekcie životného prostredia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy