Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Amnesty International: Diskriminácia Rómov a Rómok je na Slovensku stále rozšírená
Zdielať na

Amnesty International: Diskriminácia Rómov a Rómok je na Slovensku stále rozšírená

BRATISLAVA / Diskriminácia Rómov a Rómok zostávala naďalej rozšírená a Európska komisia pokračovala v konaní vo veci porušenia predpisov proti Slovensku pre diskrimináciu rómskych žiakov a žiačok v školách. Vyplýva to z výročnej správy ľudskoprávnej organizácie Amnesty International.

V správe zároveň uvádzajú, že Súdny dvor Európskej únie zamietol žalobu Slovenska proti povinným kvótam na premiestnenie ľudí na úteku.

V januári na Slovensku predstavili nové nástroje prevencie kriminality s cieľom zvýšiť policajnú prítomnosť v rómskych osadách. Nové nástroje prevencie vyvolali obavy mimovládnych organizácií z etnickej diskriminácie. V septembri podalo Európske centrum pre práva Rómov občianskoprávnu žalobu proti ministerstvu vnútra za porušenie antidiskriminačného zákona pre zvýšenú policajnú prítomnosť v rómskych osadách.

Ako príklad AI uvádza prípad, keď zverejnilo Európske centrum pre práva Rómov video, na ktorom príslušníci policajného zboru obuškami napádajú rómske obyvateľstvo počas policajného zásahu v obci Zborov 16. apríla 2017. Nebolo zrejmé, že by obyvatelia a obyvateľky kládli odpor alebo sa dopúšťali násilia. Policajný prezident v máji vyhlásil, že viacero aspektov danej akcie vyzerá neprimerane. V júli otvorilo ministerstvo vnútra vyšetrovanie prípadu.

Konanie vo veci porušenia predpisov, ktoré v roku 2015 spustila Európska komisia proti Slovensku pre systematickú diskrimináciu a segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní, stále pokračuje. Ministerstvo školstva v marci uviedlo, že sa pripravujú plány na komplexnú reformu. Snahy zaviesť reformu do politík a praxe sú odložené na neurčito. Novely školského zákona z 2015 mali iba obmedzený dopad. Nepodarilo sa im vyrovnať sa so systematickým nadmerným zastúpením rómskych detí v špeciálnych školách a v triedach pre deti s ľahkým postihnutím. Bežné základné školy nemali dosť ľudských ani finančných zdrojov, aby vyriešili segregáciu rómskych žiakov a žiačok, vytýkajú z AI Slovensku vo výročnej správe.

Ku koncu roka 2017 relokovalo Slovensko iba 16 žiadateľov o azyl

Ľudskoprávna organizácia v správe upriamila pozornosť aj na to, že Súdny dvor EÚ v septembri zamietol žalobu Slovenska a Maďarska z roku 2015 proti schéme povinného rozdeľovania ľudí na úteku, ktorá má za cieľ rozdeľovať ľudí na úteku z členských štátov EÚ, ako je Grécko či Taliansko. Súdny dvor rozhodol, že inštitúcie EÚ môžu prijať dočasné opatrenia potrebné na efektívnu a rýchlu reakciu na krízovú situáciu, ktorú charakterizuje náhly príliv vysídlených osôb. Ku koncu roka 2017 relokovalo Slovensko iba 16 žiadateľov a žiadateliek o azyl z celkového prideleného počtu 902.

Výročná správa Amnesty International dokumentuje stav ľudských práv vo svete za rok 2017. Päť regionálnych prehľadov a prehľad 159 krajín a území podávajú svedectvo o utrpeniach, ktoré prežívajú mnohí, či už je to pre konflikty, vysťahovanie, diskrimináciu alebo útlak. Správa však informuje aj o tom, že v niektorých oblastiach zaznamenali významný pokrok v posilnení a zabezpečení ľudských práv.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy