Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slzy, smiech, hnev, klamstvá, trpkosť aj láska. Tento rok kraľovali všetky emócie
Zdielať na

Slzy, smiech, hnev, klamstvá, trpkosť aj láska. Tento rok kraľovali všetky emócie

BRATISLAVA / Pôvodne išlo o náklad v počte 3 000 kusov. Kniha Mengeleho dievča od Veroniky Homolovej-Tóthovej a Violy Stern Fischerovej však zmizla z pultov za necelých 5 dní a bola potrebná ďalšia dotlač. Inak tomu nebolo ani v prípade Arpáda Soltésza a jeho knižky Mäso - Vtedy na východe. Naši kolegovia sa pútavými príbehmi dostali vďaka čitateľským hlasom medzi najúspešnejších slovenských spisovateľov. A právom si odniesli svoje ocenenia.

Knihy píšu tak pútavo až sa stali hviezdami na slovenskom knižnom trhu. Vydavateľstvo Ikar už tradične odmeňovalo tých najpredávanejších autorov za uplynulý rok. V Ikariáde uspeli aj dvaja novinári TV JOJ  Veronika Homolová Tóthová a Arpád Soltész.

Veronika Homolová-Tóthová dúfala a verila, že knižka Mengeleho dievča ľudí osloví svojím skutočným príbehom. Knižka, v ktorej rozpráva osud slovenskej Židovky Violy Stern Fischerovej, ktorá skončila ako pokusný králik u nacistického Dr. Mengeleho sa ale na pultoch najprv objavila len v počte 3 tisíc kusov. Prvý náklad zmizol ako blesk za 5 dní. Uplynulo ďalších 15 mesiacov a z diela je platinová kniha pre Veroniku Homolovú Tóthovú a Violu Stern Fischerovú. Len v priebehu niečo vyše roka sa Veronika zaradila medzi najpredávanejšie slovenské spisovateľky. "Ľudia jednoducho ten príbeh chcú poznať. A to je presne to, čo sme chceli dosiahnuť. Aby ten príbeh zostal, aj keď tu už pani Fischerová nie je. Bolo to aj jej želanie," hovorí Veronika.

Platinová kniha je ocenenie, ktoré spisovateľ na Slovensku získava za 25 000 predaných kusov svojho diela. Veronika je teda so 67 000 teda viac ako dvoj-platinová. Pričom záujem o knižku o žene, ktorá prežila 4 koncentračné tábory, stále neutícha. "Predať za rok a niečo 67 000 kusov, za rok byť na bestsellerovom rebríčku, to sa ešte nikomu nepodarilo," hodnotí Gabriela Belopotocká, generálna manažérka vydavateľstva Ikar.

Veronika nielen o knižke, ale aj o udalostiach z čias druhej svetovej vojny často diskutuje aj na rôznych besedách. A vždy ju prekvapí stále väčší záujem o túto tému aj postrehy divákov: "Prišlo za mnou dievča, objalo ma a povedalo mi, že až teraz pochopilo, aké to je, keď sa o ňu jej mama bojí."

Ikariáda je oceňovanie, v ktorom rozhodujú čitatelia. Tých najúspešnejších vyberajú tým, že si kúpia knihu toho, alebo onoho autora. Najviac ocenení pozbieral Jozef Karika. Získal celkovo až 4 Zlaté knihy, konkrétne išlo o tituly: Čierny rok, Čierna Hra, Strach a Nepriateľ štátu. K tomu ešte ako bonus má aj jednu platinovú, ktorou sa stal veľmi úspešný titul Trhlina. Ten sa už čoskoro dočká aj filmovej podoby. Autor Jozef Karika je nadšený: "Je to úžasné." O výsledok, teda filmovú podobu populárneho titulu sa stará režisér Peter Bebjak: "Sú tam isté zmeny, ale snažili sme sa dodržať ten príbeh tak, ako je napísaný v knihe."

Jedna kategória, ale nie je čisto čitateľská. O ocenení Zlaté pero rozhodujú kritici, teda odborná porota. Tento rok získal túto prestížnu sošku za svoj jedinečný štýl Arpád Soltész. Jeho dielo Mäso - Vtedy na východe mapuje koniec zlatých deväťdesiatych rokov, kedy sa k slovu hlási divoký východ Slovenska. Arpád príbeh zasadil do obdobia, kedy je po voľbách, Mečiar skončil, Lexa je na úteku, siskári horúčkovito skartujú spisy aj svedkov. Sú to šialené časy, lebo Robo Holub je už dávno po smrti, Miki Černák sedí v base a Žaluďa práve zastrelili. "Keď si ľudia tú knihu prečítajú, tak hovoria, že sa im vrátil ten pocit hnusu tej doby, v ktorej sme žili v 90. rokoch a tesne po nich," dodáva Arpád.

K stáliciam Ikariády nepochybne patrí aj ďalšia žena z klubu najpredávanejších slovenských autorov - Táňa Keleova Vasilková. Spolu s ňou získali prestížne ocenenia aj autori knihy Texty v obrazoch, obrazy v textoch a In memoriam Mária Ďuríčková.

Pozrite si, ako to vyzeralo na krste knihy Arpáda Soltésza Mäso - Vtedy na východe: 

Súvisiace články