Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čistý deň končí. Hľadajú využitie budov, aj pôsobisko pre Tománkovcov
Zdielať na

Čistý deň končí. Hľadajú využitie budov, aj pôsobisko pre Tománkovcov

BRATISLAVA / Resocializačné zariadenie Čistý deň oficiálne zanikne o 18 dní. Vtedy nadobudne právoplatnosť odobratie akreditácie. Otázne je, čo bude ďalej s budovami, v ktorých zariadenie doteraz sídlilo. Čo bude s klientmi a aj s ďalším poskytovaním sociálnych služieb v trnavskom kraji. V piatok o tom hovorili štátny tajomník Ondruš a trnavský župan Viskupič.

O ďalšom osude klientov aj priestorov, v ktorých zariadenie doteraz sídlilo, bude teraz rozhodovať župa. Otázne je aj to, aký druh sociálnych služieb sa bude odteraz v trnavskom kraji poskytovať. Štátny tajomník a trnavský župan sa v piatok stretli na ministerstve a hovorili o tom, čo bude ďalej so zariadením po odobratí akreditácie.

V zariadení sú ešte stále umiestnené dve neplnoleté deti. Jedno z nich by sa malo dostať do starostlivosti v rodine, osud druhého dieťaťa zostáva na rozhodnutí súdu. "V oboch prípadoch sa vedú súdne konania, na základe týchto súdnych konaní sa potom bude postupovať ďalej," vyjadrila sa Jana Lukáčová, hovorkyňa ÚPSVaR.

Približne 20 dospelých klientov zatiaľ zostáva v resocializačnom zariadení na vlastné náklady a čakajú, kým sa nájde miesto inde. "Trnavská župa už druhý mesiac nefinancuje Čistý deň, to sú klienti, ktorí ostávajú v resocializačnom zariadení na dobrovoľnej báze," vyjadril sa trnavský župan, Jozef Viskupič.

Dve budovy, v ktorých Čistý deň sídlil, sú majetkom trnavskej župy, ktorá teraz musí rozhodnúť, čo v nich zriadi.Trnavský župan sa podľa vlastných slov stretol aj s konateľmi Čistého dňa, s Tománkom a Mikovou, s ktorými hovoril ďalšom pôsobení v budúcnosti. "Budeme hľadať pre tieto dve budovy iný účel sociálnych služieb, aj to, či manželia Tománkovci zostanú a budú žiadať o o nejaký typ výkonu sociálnych služieb," povedal Viskupič.

"Predložili sme vyššiemu územnému celku nejaké 4 varianty ďalšej spolupráce, o ktorých by som sa nechcel bližšie rozširovať, sú predmetom rokovaní," vyjadril sa Peter Tománek, bývalý riaditeľ Čistého dňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy