Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spory pre obhliadky mŕtvych medzi lekármi rastú. Minister sa už nahneval
Zdielať na

Spory pre obhliadky mŕtvych medzi lekármi rastú. Minister sa už nahneval

BRATISLAVA / Medzi všeobecnými lekármi koluje výzva, aby vrátili svoje poverenia na prehliadanie mŕtvych tiel. Minister zdravotníctva preto zvolal tlačovú konferenciu a spolu so zástupcami lekárov vyzvali kolegov, aby s tým prestali.

"Zaznamenali sme aktivitu niektorých skupín, ktoré organizujú všeobecných praktických lekárov a vyzývajú ich, aby nerealizovali prehliadky mŕtvych tiel," informuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

Bojkotovanie lekárov

Tento stav trvá už niekoľko dní a podľa ministra je ich cieľom dosiahnuť, aby na obhliadky chodili aj špecialisti na základe povinného rozpisu. "Mali sme bezproblémovo zabezpečený január a február. Aj keď sa úradu podarí dobrovoľne dohodnúť na prehliadkach tiel, následne dochádza k sťahovaniu ich poverení," pokračuje Drucker. 

Nespokojnosť so zákonom 

"Združenie všeobecných lekárov pre dospelých plne súhlasí s profesionalizáciou, dobrovoľnosťou a oddelením prehliadok mŕtvych tiel od zdravotnej starostlivosti. Vrátenie poverení poukázalo na nefunkčnosť prijatého zákona. Chceme sa venovať našim pacientom za rovnakých podmienok ako všetci ostatní lekári," reagoval na situáciu predseda združenia, Pavol Štec. 

Cieľom novely zákona o obhliadkach mŕtvych je pritom upratanie v systéme, ktorý nefunguje dlhé roky a dosiahnuť, aby lekár počas ambulantných hodín či počas pohotovosti nemusel odísť na prehliadku zosnulého. Sprofesionalizovanie však bude funkčné najneskôr od prvého júla, dovtedy lekári musia fungovať v prechodnom režime, aj keď to mnohým nevyhovuje.

List Kiskovi 

Paradoxne je novela zákona o prehliadkach mŕtvych aj podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva diskriminačná. Podľa nej by mali prehliadať mŕtvych všetci lekári. Listom vyzvala prezidenta Andreja Kisku, aby vetoval novelu zákona o prehliadkach mŕtvych.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy