Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zamilovanosť ľuďom svedčí, a to v každom veku
Zdielať na

Zamilovanosť ľuďom svedčí, a to v každom veku

BRATISLAVA / Zamilovanosť nemá s vekom nič spoločné. To, čomu hovoríme láska, totiž nie je nič iné než zmes hormonálnych a neurochemických mechanizmov, ktoré proste fungujú nezávisle na tom, koľko máme rokov. O vzťah ako taký je potom ale nutné sa starať.

Láska súvisí so subjektívnymi pocitmi a myšlienkami. "Pre každého teda môže znamenať niečo úplne iného, pretože to závisí od toho ako je mozog jednotlivca zostavený či pripravený a ako tieto pocity a myšlienky dokáže prepájať,” vysvetľuje pre novinky.cz neurológ MUDr. Martin Jan Stránský.

Ďalším významným faktorom je predchádzajúca životná skúsenosť a hlavne sebaistota. Ak už ľudia majú s láskou zlú skúsenosť, potom k novým vzťahom obvykle pristupujú obozretnejšie, ale to neznamená, že by zamilovanosť prežívali menej intenzívne.

"Aj v pokročilejšom veku je možné písať sto správ denne niekomu, koho milujeme, ale neumierame, keď toho druhého nevidíme celý deň. Rovnako tak to neznamená, že čím sme starší, tým si vieme lepšie vybrať partnera pre život,” upozorňuje Stránský.

Môže sa stať, že po predchádzajúcej zlej skúsenosti zvolíme druhýkrát niekoho, kto je úplným opakom predošlého partnera. "Lenže pre mozog sú dôležitejšie vzory zasunuté v pomyselných zásuvkách než to, čo chceme. Aj keď sme v päťdesiatke rozumnejší a skúsenejší, výber partnera rozhodne nie je jednoduchší. Snáď len vzhľadom k starším skúsenostiam môžeme byť vo vzťahu spokojnejší. Ak dokážeme ustúpiť aspoň z niektorých svojich predstáv a do vzťahu zasunúť niečo, čo je rovnako dôležité v mladom aj v neskoršom veku, totiž toleranciu,” dodáva neurológ.

Vášeň a romantika môžu vo vzťahu vydržať aj desiatky rokov. Znamená to ale, že je nutné sa o vzťah starať. "Jedným z impulzov môže byť skúsiť si spolu zažiť malý románik. Áno – skúsiť sa k sebe chovať zase tak, ako by sa všetko najprv začínalo, dá to vášmu vzťahu novú energiu. Patrí sem zvádzanie, flirtovanie, bozkávanie, dotyky, zmyselné esemesky, alebo napríklad aj trocha experimentovania v spálni. Urobte si na seba čas, prekvapujte sa,” doporučuje Mgr. Klára Gajdušková, psychologyčka z pražskej Polikliniky na Národní.

Láska môže mať viacero podôb:

Súvisiace články