Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maska na diskrétne telefonovanie. Už žiadne cudzie rozhovory, či hlasná hudba
Zdielať na

Maska na diskrétne telefonovanie. Už žiadne cudzie rozhovory, či hlasná hudba

KYJEV / Rušivý smiech, cudzie rozhovory, či hlasná hudba. To sú sprievodné zvuky, ktoré vydávame my, alebo naše mobily, keď ich používame. Na Ukrajine preto vyrobili akúsi masku, ktorá zaručí diskrétne telefonovanie na verejnosti. A vyzerá to tak, že by mohlo ísť o žiadanú novinku.

Maska, či náhubok na telefonovanie dostala názov hašmí. Ide o nový prístroj od ukrajinských inovátorov, vďaka ktorému budú telefonáty skutočne súkromné. "Funguje ako hands-free. Keď vám niekto zavolá, nasadíte si ho na ústa a rozprávate, pričom vaše okolie vás nepočuje. Má dve výhody - poskytuje vám súkromie na verejných miestach a stará sa o to, aby ste nikoho nerušili, napríklad vo veľkých kanceláriách," hovorí riaditeľ spoločnosti Roman Sakun.

Novinka je vhodná najmä pre hlasnejšie typy - teda tých, ktorých je počuť napríklad na celý autobus. Spoločnosť, ktorá prístroj vymyslela práve rozbieha predpredaj. Zatiaľ majú viac ako 600 objednávok. Úspechy žnú najmä v Ázii.

"Američania sú citliví na vzhľad, tí sa v tom veľmi nenašli. Naproti tomu Japonci hovoria, že to budú používať nielen na verejnosti ale aj doma. Dôvodom sú ich malé byty a tenučké steny, prístroj im teda umožní nerušiť susedov," dodáva Sakun. Hašmí má zabudovaný reproduktor a aj slúchadlá. Váš hlas na verejnosti maskuje zvukmi vetra, dažďa, či robota.

Pozrite si archívnu reportáž o revolúcii v telefonovaní: 

Súvisiace články