Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Netradičný darček Nórov Fínom. Chcú im darovať časť svojho územia
Zdielať na

Netradičný darček Nórov Fínom. Chcú im darovať časť svojho územia

Archívna reportáž

OSLO / Zatiaľ čo niektoré krajiny sa snažia rozširovať pole svojej pôsobnosti, Nóri sa chystajú urobiť úplný opak. Časť svojho územia chcú niektorí z nich darovať Fínsku na sté výročie. S nápadom prišiel geofyzik, podľa ktorého by to malo aj symbolický význam pre krajiny, ktoré sa o územia bijú. Realizáciu tohto nápadu ale podľa nórskej premiérky brzdí ústava.

"Je to dar od Nórska, nečakáme, že dostaneme niečo späť. Chceme im len dať naozaj pekný dar, keď oslavujú 100 rokov ako slobodný národ," uviedol Geirr Harsson, geofyzik, ktorý robil gravitačný výskum v blízkosti najvyššieho bodu Fínska. Ten podľa jeho slov zasahuje aj do nórskych hôr. Práve preto mu napadlo darovať ho Fínom. Svoj nápad poslal listom aj na ministerstvo zahraničia.

Starosta obce Kafjord, kde sa nórska hora nachádza je týmto nápadom nadšený. Podľa neho by to mohol byť dobrý príklad pre krajiny, ktoré medzi sebou o hranice bojujú.

Zmena hranice by pre Nórov znamenala stratu asi 31 metrov a zdá sa, že väčšina obyvateľov je touto myšlienkou nadšená. Našla sa ale aj skupinka politikov, ktorí sa obávajú ústavných dôsledkov. Nórska premiérka Erna Solberg si myslí, že by tento dar mohol byť vyjadrením blízkych vzťahov týchto dvoch krajín. Na druhej strane ale tvrdí, že je tento dar v rozpore s prvým článok nórskej ústavy, v ktorom sa uvádza, že je územie Nórska neoddeliteľné a neodcudziteľné. 

Ako uvádza portál The Independent, premiérka nápad zavrhla ešte v roku 2016, no Geirr Harsson pripravuje dokumentárny film, ktorý by podľa neho mohol rozhodnutie politikov zmeniť. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články