Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vplyvní duchovní vyzývajú ľudí, aby migrantov ukrývali vo svojich domovoch
Zdielať na

Vplyvní duchovní vyzývajú ľudí, aby migrantov ukrývali vo svojich domovoch

Archívna reportáž

JERUZALEM / Skupina izraelských rabínov na čele so sestrou slávnej americkej komičky Sarah Silverman sa rozhodla dať do boja proti vyhostení migrantov zo subsaharskej Afriky. V rámci kampane, ktorú inšpiroval život Anny Frankovej apelujú na občanov, aby utečencov schovali u seba doma. Argumentujú nebezpečím, ktoré migrantom v ich rodných krajinách hrozí.

Cieľom iniciatívy je pomôcť tisícom migrantom z Afriky. "Kto z vás by bol ochotný u seba nechať bývať týchto ľudí?" pýtala sa rabínka Susan Silverman počas zahajovania kampane. Jej prejav sledovalo 130 vplyvných rabínov a duchovných, prihlásili sa všetci. 

Ku kampani sa pridala aj vplyvná organizácia Rabíni pre ľudské práva. Spolu s ostatnými majú posolstvo kampane šíriť do všetkých kútov Izraela. "Anne Franková je zrejme najznámejším človekom, ktorý sa musel počas svojho života skrývať v strachu, že ho pošlú na smrť. My máme dôveryhodné dôkazy, že podobne sú na tom aj utečenci. Pri vyhostení im hrozí smrť," uviedla Silverman. Narážala tým na informácie zo správy organizácie na ochranu ľudských práv, podľa ktorej musia utečenci čeliť mučeniu a obchodu s ľuďmi. 

Podľa portálu IDnes.cz, iniciatíva nevolá len po poskytnutí prístrešia pre utečencov. Aktivisti by tiež chceli brať žiadateľov o azyl na komentované prehliadky do Záhrady spravodlivých medzi národmi. Na programe majú aj protesty proti vládnym plánom na deportáciu migrantov. 

Odmena za odchod

Premiér Benjamin Netanjahu na začiatku roka požiadal bezpečnostných poradcov o vypracovanie plánu na vyhostenie žiadateľov o azyl z Eritreja a zo Sudánu. Plán sa má dotknúť tých, ktorí za posledných desať rokov prekročili hranice krajiny nelegálne. Podľa predbežných plánov by mali za dobrovoľný odchod z krajiny dostať odstupné vo výške asi 3 500 dolárov. 

V prípade, že to utečenci odmietnu, budú umiestnení do detenčného zariadenia alebo do väzenia na neobmedzene dlhú dobu. Navyše, vyhosteniu sa podľa premiéra aj ak nevyhnú. Deportácie by sa podľa izraelských médií mali začať v apríli a trvať by mali až dva roky.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy