Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európske krajiny platia migrantom za odchod tisíce. Medzi nimi je aj Slovensko
Zdielať na

Európske krajiny platia migrantom za odchod tisíce. Medzi nimi je aj Slovensko

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Európske krajiny ponúkajú migrantom peniaze za to, že sa vrátia do krajín, z ktorých do Európy prišli. Pre nákladné, ale pomerne jednoduché riešenie následkov migračnej krízy sa rozhodla väčšina krajín Európskej únie. Medzi nimi aj Slovensko.

Najštedrejšou krajinou je v tomto prípade Švédsko. Vláda ponúka jednotlivcom za návrat 3050 eur v hotovosti. V prípade, že ide o rodinu sa môže čiastka vyšplhať až na 7620 eur. Ako uvádza portál IDnes.cz druhý najvyšší "zárobok" môžu migranti získať v Španielsku a vo Veľkej Británii, ktoré migrantom ponúkajú 2000 eur. Tretie je Fínsko, ktoré im ponúka 1500 eur.

Nemecko, ktoré v roku 2015 prijalo milión utečencov, zostáva v rámci Európskej únie najviac zasiahnutou krajinou. Nemecká vláda ponúka jednotlivým žiadateľom o azyl 1000 eur, rodinám až 3000 eur. Francúzsko stanovilo finančnú injekciu pre migrantov na 650 eur. V roku 2016 ju dočasne zvýšili na 2 500 eur. 

Platia aj krajiny východnej Európy

Z krajín východnej Európy ponúkajú peniaze za odchod Slovensko, Bulharsko, Lotyšsko aj Rumunsko. Sú to ale podstatne nižšie čiastky. Slovensko ponúka za návrat do svojej krajiny migrantom 140 eur. Najmenej pokrýva náklady na návrat domov Portugalsko, ktoré migrantom poskytuje 50 eur. Česká republika neponúka migrantom žiadne peniaze. 

Európska komisia v minulom roku varovala pred nerovnosťami medzi jednotlivými krajinami. Podľa komisie to vedie k tomu, že migranti hľadajú v Európe tie najvýhodnejšie ponuky. 

Na Slovensku sú aj mladí migranti, ktorí tu ale ostaň nechcú, preto sa uchyľujú k útekom. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy