Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Neverte hoaxom. Ak máte podozrenie na mŕtvicu, okamžite volajte záchranku
Zdielať na

Neverte hoaxom. Ak máte podozrenie na mŕtvicu, okamžite volajte záchranku

BRATISLAVA / Dezinformácie či hoaxy sú súčasťou každodenného života v online svete. Kým nad niektorými virtuálne šírenými polopravdami, či výmyslami sa dá mávnuť rukou, iné môžu reálne ohroziť životy ľudí. Patrí medzi ne aj údajne zaručený spôsob ako pomôcť niekomu pri mozgovej mŕtvici.

Miestom, kde odborníci môžu pomôcť človeku, ktorý práve prekonal mozgovú cievnu príhodu alebo mŕtvicu, je jednoznačne nemocnica. Mŕtvica môže mať dve príčiny: cieva sa upchá, nepreteká cez ňu dostatočné množstvo krvi a mozog sa nedokrvuje. Alebo cieva praskne a nastane krvácanie do mozgu. V oboch prípadoch by mal postihnutú osobu čo najskôr vyšetriť lekár. "Pokiaľ sú tam príznaky, ovisnutý kútik, zhoršená reč, ochrnutá polovica tela, určite okamžite volať lekársku pomoc," povedal záchranár Štefan Hodničák.

K presnému opaku ale nabáda dezinformácia, ktorá má na rôznych webových stránkach desiatky miliónov zhliadnutí. Namiesto prevozu do nemocnice odporúča pichanie ihlou či špendlíkom do všetkých prstov na ruke, aj do ušných lalokov, kým nepotečie krv. "Nepočul som o tom, teraz som si to prečítal a je to teda určite hlúposť," hovorí Hodničák. "Takýto mail, že treba pichať špendlíky pod nechty, dostávam 2 - 3 ročne do schránky. Stáva sa mi, že sa na to pýtajú ľudia na kurzoch prvej pomoci a niekedy aj na adresách," povedal pohoršený predseda slovenského Červeného kríža, Viliam Dobiaš.

Ihla naozaj môže zachrániť život pri porážke, ale jedine ak sa ňou do tela dodajú špeciálne látky, ktoré znovu spriechodnia cievy. "Je tam tzv. okno 2 - 3 hodinové, dokedy treba podať trombolýzu na rozbitie trombu, ktorý upchal cievu. Do troch hodín ak dostane liečbu, je vysoká pravdepodobnosť, že sa stav vráti do normálu," hovorí Dobiaš. Určite netreba strácať čas zbytočným spôsobovaním hoci aj len drobných vpichových rán.

Keď sa vyskytnú tieto 3 príznaky, treba okamžite volať záchrannú službu:
- asymetria v tvári, na jednej strane pokles očného viečka, ústneho kútika,
- slabosť končatín na jednej strane, najlepšie vidno na prstoch rúk - neudrží pero, pohár vody,
- porucha reči, skazená reč, rozprávanie ako keby s dreveným jazykom,

Pokiaľ si človek nie je istý, nech vytočí tiesňovú linku, operátor mu poradí, prípadne pošle pomoc.

Pozrite si archívnu reportáž o výstrahe pred hoaxami:

Súvisiace články