Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Turistov v Bachledke šokoval zápach výkalov. Vytekajú priamo do potoka
Zdielať na

Turistov v Bachledke šokoval zápach výkalov. Vytekajú priamo do potoka

ŽDIAR / V Bachledovej doline sa tešia vysokej návštevnosti. Turisti si síce vystáli dlhé kolóny a rady, ale odmenou boli a sú zaujímavé atrakcie i dobrá lyžovačka. Vlado Jankela sa posťažoval, že hneď po vystúpení z auta ho v doline šokoval intenzívny zápach výkalov.

"Rád sa vraciam do týchto končín s myšlienkou, že nič nevonia lepšie, než tatranský vzduch, les a lúka. Ale to, čo som tu cítil v potoku, to nebola tá vôňa," hovorí turista Vlado Jankela. Na video v Bachledovej doline nakrútil, ako steká z rúry zapáchajúci obsah priamo do potoka.

"Smrad ako vo Vrakuni v čističke," hovori Vlado. Starosta Ždiaru je zo situácie nešťastný a vie, prečo je to tak. Splašky ale podľa jeho slov netečú do potoka stále. "Doposiaľ to tak nebolo. Ale tým, že sa postavil chodník a prišlo viac ľudí, sviatky, Silvester, Vianoce, tak to technicky nezvládali. No a dostalo sa to do prepadu a do potoka," myslí si starosta Pavel Bekeš.

Vedenie obce už dávno chcelo situáciu vyriešiť. V doline je čistička odpadových vôd, napriek tomu je starosta bezmocný. Čistička nefunguje a nie je to vina ani obce ani podnikateľov. "Bohužiaľ, zákony u nás sú tak postavené, ako sú, a my sme neboli oprávnení žiadatelia. Máme len 1 300 obyvateľov. Ale počas sezóny nás navštívi vyše 2 000 ľudí," uvádza Bekeš.

Rozpočet sa totiž neodvíja od návštevnosti, ale od počtu trvalo žijúcich obyvateľov Ždiaru, a tých je niečo vyše 1 000. Z obecných peňazí tak nie je možné čističku dokončiť, štát zatiaľ tiež nepomôže. Sily sa tak obec pokúsi spojiť s podnikateľmi z Bachledovej doliny.

V Dunajskej Strede mali podobný "voňavý" problém:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy