Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dunaj pokryla niekoľko kilometrov dlhá vrstva nafty. Nie je jasné, kde sa vzala
Zdielať na

Dunaj pokryla niekoľko kilometrov dlhá vrstva nafty. Nie je jasné, kde sa vzala

RADVAŇ NAD DUNAJOM / Rybár si na dolnom toku Dunaja, neďaleko Komárna, všimol, že hladina rieky je pokrytá vrstvou nafty. Identifikoval ju podľa typického zápachu. Ešte cez víkend kontaktoval starosta obce miestny odbor životného prostredia.

Neznesiteľný zápach a súvislá vrstva nafty na hladine Dunaja už tretí deň znepokojuje obyvateľov okolitých dedín. "Táto časť je približne dva až dva a pol kilometra dlhá, že ráno videli ešte od Komárna smerom plávať nejaké fľaky tejto nafty, ja si myslím, že ten zdroj znečistenia by mohol byť niekde vyššie," myslí si starosta obce Radvaň nad Dunajom, Ľubomír Púchovský.

Rozsiahle naftové škvrny na dolnom toku nášho úseku Dunaja vraj nie sú ničím výnimočným. V týchto miestach sa od novembra do januára objavujú pravidelne, päť až šesťkrát do roka. Miestny rybár tvrdí, že už sedem rokov. "Zatiaľ v takom meradle to nebolo, tak zašpinená voda ako je teraz, toto je najhoršie za posledné obdobie," povedal miestny obyvateľ Jozef Pál. "Vždycky to robia v zime, vypláchnu lode, alebo neviem, čo to je," hovorí rybár Zoltán Bélai.

Starosta znečistenie okamžite nahlásil pracovníkom odboru životného prostredia, avšak rozsah a fakt, že ide o medzinárodnú vodu, posunul kompetencie vyššie – Inšpekcii životného prostredia. Tá je podľa komárňanského odboru životného prostredia jediná kompetentná vyšetrovať, riešiť, zisťovať a ukladať nariadenia, alebo príslušné sankcie.

"Vzorky nezobrali, sám si nafotil, urobil si dokumentáciu a povedal, že začne konať," hovorí starosta Púchovský. "Vodná hladina môže byť aj o 3 metre, keď príde taká voda, všetky záhrady sú pod vodou a tá nafta, ktorá sa usadí teraz, bude v záhradách," povedal Jozef Pál. Tu žijúci ľudia majú strach o svoje zdravie a sú rozhorčení.

Pozrite si archívne video o podobnej situácii na rieke:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy