Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
PREHĽAD: Rozdiely medzi platmi mužov a žien
Zdielať na

PREHĽAD: Rozdiely medzi platmi mužov a žien

RASLAVICE / To, že ženy väčšinou zarábajú menej ako muži, je všeobecne známe verejné tajomstvo. No a zamestnávatelia sa tým ani verejne "nechvália", aby sa nedostali do problémov.

Aj preto inzerát, ktorý ako prvý zverejnil denník Nový čas, sa objavil v Raslaviciach na východnom Slovensku. Pobúril mnohé ženy, ale aj mužov, keďže podľa nich ide o otvorenú diskrimináciu. Zamestnávateľ v ňom hľadá pracovnú silu k čisteniu cesnaku, pričom mužom ponúka 3,50 na hodinu a ženám 2,90, teda o 60 centov menej. "Bolo to len zle napísané. V žiadnom prípade nejde o rovnakú prácu," povedal autor inzerátu.

Takéto diskriminačné podmienky uvedené v inzerátoch sú protizákonné. Dávať ženám nižší plat ako mužom za rovnakú prácu je u nás nelegálne.

"Podľa zákona zamestnávateľ nesmie dávať inzerát, kde by bola akákoľvek diskriminácia. Podľa Zákonníka práce platí zásada rovnakého zaobchádzania aj podľa pohlavia," uviedla hovorkyňa ministerstva práce Veronika Husárová.

Jedna vec je zákon, druhá vec je jeho dodržiavanie, prípadne tresty za jeho nedodržiavanie."Ak má zamestnanec pocit, že má za rovnakú prácu, inú mzdu ako jeho kolega, môže sa obrátiť na inšpektorát práce, ktorý preverí, či nejde o diskrimináciu. Zamestnávateľovi hrozí pokuta až do výšky sto tisíc eur," dodáva ministerstvo práce.

A Inšpektorát práce aj občas zaznamená porušenie zásad rovnakého odmeňovania. Napríklad v roku 2016 zaznamenal 19 takýchto porušení. Napriek tomu sú medzi mužmi a ženami stále veľké rozdiely vo výške platu. Podľa štatistík Eurostatu je na Slovensku až takmer 20-percentný rozdiel medzi hodinovou mzdou muža a ženy.

noviny.sk

​Horšie ako u nás je to v Nemecku, Česku, Rakúsku. Naopak v Slovinsku je len približne trojpercentný rozdiel, na Malte, päťpercentný a v Poľsku iba vyše šesťpercentný rozdiel medzi zárobkom mužov a žien.

Nulový rozdiel medzi platmi mužov a žien bude zrejme na Islande. Od začiatku tohto roka platí v tejto krajine veľmi prísny zákon. Island ako prvý štát na svete bude trestať firmy, ktoré neplatia ženám a mužom za rovnakú prácu rovnako. A bude to robiť systematicky. To znamená že každá firma s viac ako 25 zamestnancami, musí prejsť auditom, ktorí zistí, aká je v nej situácia s platmi.

​Aj na Islande, tak ako u nás platia zákony o rovnakej mzde už niekoľko desaťročí, a napriek tomu je tam 16 percentný rozdiel. Od tohto roka tam teda platí nový zákon, ktorý je radikálny a na Islande veria, že bude účinný. Islandský minister pre rovnosť a sociálne veci, obhajoval tento zákon i pokuty takto:

"Chceme zlomiť posledné rodové bariéry na pracovisku a história ukázala, že keď chcete pokrok, potrebujete si ho vynútiť," povedal minister Thorsteinn Viglundsson.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy