Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Islande je nelegálne platiť mužom viac ako ženám za rovnakú prácu
Zdielať na

Na Islande je nelegálne platiť mužom viac ako ženám za rovnakú prácu

REYKJAVÍK / Na Islande od 1. januára 2018 platí zákon o rovnakých platoch pre mužov, aj ženy.

Island sa stal prvou krajinou na svete, ktorá presadzuje rovnaké mzdy pre mužov a aj ženy. Právny predpis, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2018, upravuje, že väčšie podniky budú musieť dokázať, že ich mužskému personálu nie je vyplácaná vyššia odmena za prácu, ako ich zamestnankyniam. V opačnom prípade budú musieť zaplatiť pokuty.

Za väčšie spoločnosti sa v tomto prípade považujú organizácie s 25 a viac zamestnancami, ktoré sú povinné získať štátnu certifikáciu svojej politiky rovnoprávneho odmeňovania. "Certifikát dostanú po tom, ako potvrdia, že platia mužov a ženy rovnako," povedal Dagny Osk Aradottir Pind, člen predstavenstva asociácie Islandských práv žien.

Island je domovom približne 323 000 ľudí a má silné hospodárstvo založené na cestovnom ruchu a rybolove.

V posledných deviatich rokoch bola ostrovná krajina v Severnom Atlantickom oceáne zaradená do zoznamu Svetového ekonomického fóra (WEF), ako krajina s najväčšou rovnoprávnosťou na svete.

Návrh zákona bol podporený správou stredopravicovej vlády na Islande a jej opozíciou v parlamente, ktorá tvorí takmer 50 percent poslancov.

Podľa správy o globálnych rozdieloch medzi ženami a mužmi, ktorá používa ukazovatele, ako sú ekonomické príležitosti, politické posilnenie a zdravie na meranie rodovej rovnosti v krajine, je Island počas desiatich rokov jednou z najrýchlejšie sa zlepšujúcich krajín na svete.

"Myslím, že si ľudia teraz začínajú uvedomovať, že ide o systematický problém, ktorý musíme riešiť novými metódami," povedal pre dailymail.co.uk Aradottir Pind. Islandská vláda plánuje úplné odstránenie mzdových rozdielov do roku 2020.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy