Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenka si posedí 16 rokov vo väzení. Dupala novorodeniatku po hlave
Zdielať na

Slovenka si posedí 16 rokov vo väzení. Dupala novorodeniatku po hlave

TACHOV / Žena zo Slovenska si odpykáva 16 rokov za vraždu novorodenca v Tachove. Jej sťažnosť Ústavný súd odmietol. Označil ju za zjavne neopodstatnenú, informuje česká tlačová kancelária.

Žena podľa rozsudku na ubytovni porodila zdravé dievčatko, ktoré zabalila do uteráku a dvakrát mu silno dupla po hlave. Dieťa neskôr v nemocnici zomrelo.

Obhajoba videla porušenie ženiných práv v tom, ako justícia pristupovala k dokazovaniu. Krajský súd v Plzni odmietol zadať revízny gynekologický a pôrodnícky posudok, súd v Prahe potom odmietol urobiť ako dôkaz expertízu, ktorú obhajoba predložila. Podľa ústavných sudcov nepochybila.

Podľa verdiktu matka čin plánovala, bála sa, že by ju pre dieťa opustil priateľ. Na pôrod sa nijak nechystala, nechodila k lekárovi, dieťatku nekúpila žiadne oblečenie.

Ťažko zranené dievča zabalené v uteráku sa ešte pokúsila doniesť k rieke, pre vysilenie a stratu krvi po pôrode tam ale nedošla, a preto sa dieťa snažila odhodiť do kontajneru. Tam ju našiel priateľ, ktorý zavolal sanitku.

Žena tvrdila, že po pôrode nevedela, čo robí. Obhajoba navrhovala posudzovať čin ako vraždu novorodeného dieťaťa matkou, čo by znamenalo miernejšiu právnu kvalifikáciu od troch do ôsmich rokoch.

Súdy ale s odkazom na znalecký posudok vychádzali z toho, že matka bola po pôrode príčetná. Odvolací súd len znížil trest z 19 na 16 rokov väzenia.

Na začiatku novembra sme mali aj na Slovensku matku roka. S dcérou predávala heroín:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy