Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zmení Monako geografické mapy? Rozrastá sa o luxusnú štvrť na mori
Zdielať na

Zmení Monako geografické mapy? Rozrastá sa o luxusnú štvrť na mori

Archívne video

MONAKO / Monako je jednou z najmenších, no zároveň aj najbohatších krajín na svete. Takmer tretinu jeho obyvateľov tvoria milionári, ktorých mestský štát na francúzskej riviére láka najmä svojou finančnou politikou - daň z príjmu tu zrušili už v roku 1869. Sedemdesiat percent populácie tvoria cudzinci. Čoskoro budú mať k dispozícii o 6 hektárov väčšiu rozlohu.

Projekt rozšírenia Monaka smerom do mora ráta so získaním šesť hektárov v rámci investície 2 miliardy eur. Dnes sa zhruba 38 tisíc Monačanov tiesni na len 2,02 štvorcových kilometroch, čo je menej, ako má Central park v New Yorku. A keď každý deň na ceste do práce prekročí hranice ďalších 40 tisíc ľudí z Talianska a Francúzska, situácia je ešte horšia. Získanie priestoru z mora nie je novinkou, už od začiatku 19. storočia sa stále vyšší počet bohatých ľudí v Monaku rozhodol odhryznúť si súš z mora - kniežatstvo už takto získalo zhruba 20 percent svojho územia.

Zmena prírodnej pobrežnej línie Monaka sa už začala. Nová štvrť - Portier Cove - by mala byť hotová v roku 2025. Nachádza sa neďaleko legendárneho kasína Monte Carlo, ktoré sa objavilo v troch filmoch o Jamesovi Bondovi a poskytne domov pre 1000 obyvateľov v luxusných apartmánoch a vilách. Pribudnú aj nové verejné priestranstvá: menší kopec s parkom, promenáda na nábreží a menšia marína pre jachty. Na projekt dohliada monacká vláda, náklady na výstavbu si berú na starosti súkromní investori. "Zisky pre privátnu skupinu, ktorá bude predávať apartmány a domy, presiahnu sumu 3,5 miliardy eur," povedal pre portál CNN Jean-Luc Nguyen, riaditeľ vládneho projektu na rozšírenie mesta.

Monako je jednou z najvyhľadávanejších adries na svete a tým pádom je lokalitou s najvyššími cenami nehnuteľností. Za 1 milión dolárov si v Monaku kúpite len 17 štvorcových metrov lukratívnej nehnuteľnosti, kým v New Yorku 26 a v Londýne až 30 metrov štvorcových. Domov v Monaku má britský pilot Formule 1 Lewis Hamilton či srbská tenisová hviezda Novak Djokovič.

"Portier Cove sme naplánovali do ohnutého tvaru, aby nestálo v ceste morským prúdom, ktoré okysličujú morskú vodu," povedal Denis Valode, člen architektonického tímu, ktorý pracuje na projekte. Stavba v mori je však zložitá a potenciálne môže poškodiť morský život. Kľúčový hráči projektu však zdôrazňujú, že ich cieľom je vytvoriť ekologickú stavbu, pre ktorú bude typická ochrana životného prostredia a dlhodobá udržateľnosť. Už pred začiatkom výstavby boli niektoré chránené druhy premiestnené do neďalekých morských chránených území a boli nainštalované špeciálne podmorské filtrovacie siete, ktoré majú zminimalizovať dopad na prostredie.

Kvalitu vody bude v priebehu celej výstavby monitorovať tím nezávislých vedeckých odborníkov. Stratu prirodzeného životného prostredia plánujú nahradiť umelo vytvorenými ekologickými koridormi. Podľa Nguyena práve toto odlišuje nový eko-projekt Monaka od iných podobných projektov rozširovania do mora vo svete. "Nikde inde sme nevideli podobný projekt s takýmto ekologickým zameraním," povedal Nguyen. Rozšírenie bude chránené betónovou stenou v mori.

Momentálne sa z územia odčerpáva voda a budujú sa štrkové základy pre 18 budúcich betónových útvarov. Každý bude 26 metrov vysoký a vážiť bude 10 000 ton. Po dokončení ochranného kruhu bude na záver zo severu Sicílie privezený morský piesok. Platforma a infraštruktúra by mala byť hotová do roku 2020 a celá štvrť by mala byť funkčná a otvorená v roku 2025. Napriek tomu, že ide o umelo vytvorené rozšírenie,architekti plánujú vysadiť typicky stredozemnú scenériu vysokých ihličnatých stromov a miestnej vegetácie, aby tak budili dojem, že sú budovy obklopené prirodzeným prostredím.

Budovy budú pred letným slnkom chrániť nadmerné balkóny, ktoré by mali zároveň pomáhať udržať teplo v zime. 40% spotreby energie by mali poskytovať solárne panely a na ohrev a chladenie budov budú použité pumpy na morskú vodu. Jednotlivé apartmány budú mať rozlohu viac ako 400 a individuálne domy približne 1000 metrov štvorcových.

Štvrť má odrážať vývoj Monaka - budovy budú postupne rásť a poukazovať tak na evolúciu od rybárskych domčekov až po mrakodrapy dovolenkovej destinácie. "Projekt je mimoriadne moderný, zároveň však čerpá silu z histórie miesta," dodáva architekt Valode.

Moderné technológie umožňujú výstavbu aj takých projektov, ktoré by ešte pred niekoľkými rokmi mohli byť len snom architektov:

Súvisiace články