Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ako 10-ročný skončil v koncentráku. Verí, že prežil len vďaka vyššej moci
Zdielať na

Ako 10-ročný skončil v koncentráku. Verí, že prežil len vďaka vyššej moci

BRATISLAVA / Mal iba 10 rokov, keď ho spolu s rodičmi odvliekli do koncentráku. Bol tam vydaný naposas šialenému doktorovi Mengelemu. Pri živote ho držala iba silná viera. Nissen Mangel, ktorý žije v New Yorku, sa po dlhých rokoch vrátil na Slovensko a vyrozprával nám svoj príbeh.

Nissen Mangel pochádza z Košíc, odkiaľ musel utiecť pred nacistami. Ako 10-ročný skončil v koncentračnom tábore v Seredi, dnes je na tomto mieste múzeum Holokaustu, ktoré prvýkrát navštívil. "Jedného dňa nás esesáci vyhnali z barakov na appelplatz, priniesli tam stoly a na ne položili koše. Všetkým prikázali, aby odovzdali šperky a ďalšie cennosti. Potom sme sa vrátili do barakov. O chvíľu vtrhol dnu esesák a začal kričať, že ak u niekoho ešte voľačo cenné nájde, bude na mieste zastrelený a na výstrahu začal strieľať do vzduchu. V tej chvíli ma moja matka zobrala na toaletu, roztrhla mi rukáv na bunde a z podšívky vytiahla doláre. Bankovky roztrhala, hodila do misy a spláchla. Kúsky papierikov sa však nedali spláchnuť a musela ich zatlačiť rukami čo najďalej, až sa jej to nakoniec podarilo. Odrazu sa vo dverách objavil spomínaný esesák, ale na nič neprišiel. Bol to boží zázrak," spomína na hrôzy koncentráku Nissen Mangel. 

Rodinu Mangela deportovali zo Serede do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. On sa tam stretol s nacistickým anjelom smrti. "Keď sme tam dorazili, nasledovala selekcia. Vedeli sme, že deti okamžite posiela do plynovej komory. Mengele sedel pred veľkým stolom, nohy mal prekrížené a fajčil. Týmto prstom ukazoval vľavo - plynová komora, vpravo - práca. Môj otec bol pomerne veľký chlap a povedal mi, aby som sa zaňho schoval. No Mengele si ma všimol. Spýtal sa ma koľko mám rokov, ja že 17, hoci som mal iba 10. Mengele sa začal smiať a povedal, že hoci vie, že mám najviac 11 rokov, mám ísť s otcom. Bol to ďalší zázrak," hovorí Mangel. 

Po niekoľkých týždňoch v Osvienčime Mangel ochorel na šarlach. Ocitol sa v povestnom baraku F, v ktorom Mengele robil zvrhlé pokusy na malých deťoch. Ako zázrakokm prežil. A Mangel nakoniec prežil aj pochod smrti z Osvienčimu, pri ktorom ľudia zomierali od vyčerpania a hladu. "Bol som fyzicky na dne, viem, že iba vlastnými silami by som to nezvládol, viedol ma Boh," hovorí Mangel.

Prominentný lektor a pedagóg je uznávanou autoritou v židovskom svete. Rabín Mangel svoju záchranu nepovažuje za náhodu, dodnes je presvedčený o tom, že išlo o dielo vyššej moci.

Pozrite si archívnu reportáž o inom príbehu prežitia holokaustu:

Súvisiace články