Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Počasie zapríčinilo viaceré obmedzenia. Pre sneh a ľad uzatvorili Most SNP
Zdielať na

Počasie zapríčinilo viaceré obmedzenia. Pre sneh a ľad uzatvorili Most SNP

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Silné sneženie vo viacerých častiach Slovenska zapríčinilo niekoľko nočných výjazdov hasičov. Od polnoci do šiestej zasahovali celkovo pri 10 udalostiach. V hlavnom meste od jedenástej hodiny z dôvodu snehu a ľadu na reštaurácii uzatvorili Most SNP.

Z dôvodu odstraňovania nahromadeného ľadu a snehu na streche reštaurácie uzavreli aj Most SNP, a to od 11.05 hodiny. Dopravu v uvedenom úseku usmerňovali hliadky dopravnej polície.

Hasiči zasahovali v okrese Pezinok, Malacky a v hlavnom meste zasahovali až pri jedenástich udalostiach. Krátko pred siedmou hodinou ráno zasahovali aj v obci Pernek a na Zochovej chate nad mestom Modra. "Od pol noci približne do druhej poobede boli pre kalamitu hasiči na 23 výjazdoch. Najviac zásahov mali v Bratislave až 11. V Pezinku ich bolo sedem a v Malackách päť. Do akcie bolo zapojených dokopy až 103 hasičov s 34 kusmi techniky," uviedla operačná dôstojníčka hasičského zboru v Bratislave. 

V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči najmä pri nahlásených popadaných stromoch a konároch na cestách. Doteraz neboli v dôsledku počasia hlásené žiadne zranené osoby. 

Na horách pribudlo až 20 centimetrov snehu

Ráno bolo na horách väčšinou zamračené so silným snežením. Sneží aj na podhorí. Na horách je ešte veterno, no vietor sa zmenil z južného na severný až severozápadný. Za posledných 24 hodín pripadlo od 5 do 20 cm nového snehu. Zrážky prichádzajú od západu, najmenej snehu preto pribudlo vo Vysokých Tatrách. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby upozorňuje, že podmienky sa budú meniť a nového snehu by malo pribúdať hlavne vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách.

Lavínové nebezpečenstvo je vo všetkých našich pohoriach mierne. Postupne pribúda nový sneh, padá na tvrdý zľadovatený sneh, čo môže byť problémom. Nebezpečenstvo bude stúpať s množstvom napadnutého snehu. Sneženie je spojené s vetrom, čo situáciu môže zhoršovať. Nebezpečné budú južné, juhovýchodné a juhozápadné svahy, kde predpokladáme ukladanie snehu vetrom a vznik snehových vankúšov a dosiek. Riziko pádu lavín bude mierne, zvyšovať sa ale bude s pribúdajúcim snehom a silnejším vetrom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy