Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chystajú tvrdý zákon o znásilnení. Sex len s výslovným súhlasom
Zdielať na

Chystajú tvrdý zákon o znásilnení. Sex len s výslovným súhlasom

Archívna reportáž

ŠTOKHOLM / Vlna nesúhlasu so sexuálnym obťažovaním tento rok dlho letela svetom pod hashtagom #MeToo. A vo Švédsku sa s tým rozhodli niečo robiť. Zákon by mal znížiť počet znásilnení.

Liberálni Švédi sa rozhodli, že budú vec riešiť legislatívne. Podľa tamojšieho návrhu zákona by mal každému sexuálnemu kontaktu prechádzať explicitný súhlas, že s ním obaja partneri súhlasia. To by malo pomôcť znížiť počet znásilnení a sexuálnych útokov.

Za znásilnenie sa bude považovať každý sexuálny kontakt, pokiaľ k nemu nedali obaja partneri jednoznačný súhlas. Podpredsedníčka vlády Isabella Lövinová zo strany Zelených prehlásila, že globálna kampaň proti obťažovaniu preukázala, že je nevyhnutné legislatívu zmeniť. 

"Spoločnosť stojí na vašej strane," odkázal premiér Löfven všetkým obetiam sexuálneho násilia. Podľa predstáv vlády by mal zákon začať platiť od 1. júla budúceho roku. Balík zákonov zahrňuje aj ďalšie noviny. Trestným činom sa stane najímanie zahraničných prostitútok, zvýši sa taktiež trestná sadzba za sexuálnych násilníkov. Kritici namietajú, že úprava legislatívy povedie k lavínovému zvýšeniu počtu obvinení. Švédski poslanci o nej mali hlasovať ešte pred Vianocami, očakávalo sa jej schválenie, píše portál lidovky.cz.

Podľa doterajších švédskych zákonov mohlo byť vznesené obvinenie za znásilnenie len vtedy, pokiaľ sa podarilo preukázať, že útočník použil pre svoj cieľ hrozby násilia. Predseda vlády za sociálnych demokratov Stefan Löfven uviedol, že jeho koalícia sa chystala k tejto historickej reforme už od chvíle, kedy pred tromi rokmi zasadla v spoločnom kabinete. 

Aj na Slovensku sa stávajú prípady, kedy dievčatá nahlasujú falošné znásilnenia. Chcú sa tak vyhnúť hnevu rodičov.

Súvisiace články