Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V cene diaľničnej známky je aj pomoc patroly. Toto číslo si uložte
Zdielať na

V cene diaľničnej známky je aj pomoc patroly. Toto číslo si uložte

BRATISLAVA / Mnohým vodičom skomplikovala cestu po diaľnici nehoda, defekt alebo im jednoducho došlo palivo. Motoristi, ktorí si zakúpili elektronickú diaľničnú známku majú v jej cene zahrnutú aj takzvanú pomoc na diaľnici.

Ak ste si zakúpili 10-dňovú, mesačnú alebo ročnú elektronickú diaľničnú známku, automaticky máte nárok na pomoc diaľničnej patroly. Je to služba, ktorú poskytuje Národná diaľničná spoločnosť. Vodiči majú k dispozícií 16 plne vybavených áut, ktoré vedia pomôcť pri rôznych nepríjemnostiach na viac ako 700 kilometroch slovenských diaľnic a rýchlostných ciest. A to 365 dní v roku, 24 hodín denne. "Všetky služby diaľničnej patroly sú zadarmo, resp bezodkladne v cene diaľničnej známky," informuje hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Martin Guzi. 

Pracovníci tzv. diaľničnej patroly vám pomôžu, keď sa vám napríklad na diaľnici minie palivo. Prídu k vám, odvezú vás na najbližšiu čerpaciu stanicu a keď si doplníte palivo, zavezú vás naspäť k vášmu autu. Pomôcť vám môžu aj pri defekte. Niektorí vodiči nemajú potrebné vybavenie na výmenu kolesa a nájdu sa aj takí, ktorí to jednoducho sami nezvládnu. "Vozidlá sú pripravené na poskytnutie pomoci akéhokoľvek technického charakteru, zároveň majú signalizačné znamenia, ktoré upozorňuje motoristov na problém na diaľnici," dodáva Guzi. 

Za rok najazdia vozidlá diaľničnej patroly viac ako dva milióny kilometrov a zasahujú pri viac ako 16 tisíc incidentoch. Pracovníci diaľničnej patroly najčastejšie pomáhajú pri dopravných nehodách. "Najčastejšie 16 vozidiel diaľničnej patroly pomáha pri označovaní miesta nehody, pomáha pri doplňovaní pohonných hmôt vodičom alebo pri opravách vozidiel. Takisto odpratávajú úseky od zvierat alebo pozostatkoch po nehode," vysvetľuje Guzi.

Privolať si diaľničnú patrolu môžete dvoma spôsobmi. Jedným z nich je bezplatné telefónne číslo 0800 100 007. Druhý spôsob je mobilná aplikácia pre smartfóny s názvom Pomoc na diaľnici. Aplikácia má výhodu v tom, že vie presne lokalizovať miesto, na ktorom sa nachádzate. Hlavne pri nehodách sa totiž často stáva, že vodiči nevedia presne určiť miesto, smer a kilometer, kde sa nachádzajú.

Na Slovensku pribúdajú nové úseky diaľnic. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články