Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sociálny experiment v uliciach Bratislavy. Tínedžerka si pýtala cigaretu
Zdielať na
Krimi

Sociálny experiment v uliciach Bratislavy. Tínedžerka si pýtala cigaretu

Archívne video

BRATISLAVA / Štyritisíc plynných aj tuhých látok, 700 prídavných a asi 64 karcinogénov. To všetko podľa výskumov obsahuje cigaretový dym. Denne začne vo svete fajčiť v priemere 90 tisíc detí. Nezriedka aj pre našu ľahostajnosť. V hlavnom meste študenti psychológie urobili sociálny experiment.

Trinásťročné dieťa sa prechádzalo po chodníku a pýtalo si od okoloidúcich cigaretu. Cieľom bolo zistiť, či ľudia pripália alebo dajú cigaretu iba 13-ročnému dievčaťu. "Snažili sa zachytiť postoje a možno je to zaujímavé v tom, že vidíme vlastne tu realitu," informuje psychológ Lukáš Zajac

Podľa odborníkov najčastejšie s pravidelným fajčením začínajú deti ešte pred dovŕšením 12 roku života. Závislosť u mladistvých pritom vznika rýchlejšie ako u dospelých.

"Oni potrebujú pomerne malú expozičnú dávku vzhľadom na ich konštitúciu," informuje detský pneumológ Miloš Kuriačka. To znamená, že ich organizmu stačí nižšia dávka návykovej látky, aby sa u nich vytvorila závislosť. Napriek tomu až deväť z desiatich ľudí 13 ročnému dievčaťu cigaretku e sociálnom experimente cigaretu neodoprelo. "Je to trend takej ľahostajnosti, nevšímavosti, nestarám sa o druhých, nech si ľudia robia, čo chcú," rozpráva Zajac. 

Pokuta do výšky 6 000 eur

"Fajčenie ako dlhodobo pôsobiaca noxa, či už u detí alebo u dospelých je veľký rizikový faktor pri väčšine chronických ochorení, či už hovoríme o karcinómoch, kardiovaskulárnych ochoreniach alebo respiračných ochoreniach," uviedol Kuriačka.  Študenti svoj experiment skúsili aj pri kúpe cigariet. V tomto prípade už ale neboli úspešní. Podľa výsledkov tohtoročnej kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie, v niektorých prevádzkach stále zistia porušenie zákazu predaja tabakových výrobkov neplnoletým osobám.

"Preverili sme 324 prevádzkových jednotiek, kde sme vykonali aj kontrolné nákupy, v 75 prípadoch bolo zistené, že odpredali cigarety osobám mladším ako 18 rokov," povedala hovorkyňa SOI Danuša Krkošová. Obchodníkom v tomto prípade hrozí pokuta od 331 až do viac ako 6 tisíc eur. Počet takýchto prevádzok ale z roka na rok ubúda.

​Cigarety ovládli aj filmové plátna 30. a 40. rokov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy