Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajti priniesli obyvateľom osady darčeky
Zdielať na

Policajti priniesli obyvateľom osady darčeky

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Pomáhať a chrániť je známym heslom na policajných autách. Držia sa ho aj muži zákona v Spišskej Novej Vsi. V utorok v osade Strelníky neriešili žiadne pokuty či preverenia. Práve naopak, potešili časť tamojších rodín.

Hoci už sú dva dni po Vianociach, v osade Strelníky mali také pravé a naozajstné Vianoce práve v utorok. Urobili im ich spišskonovoveskí policajti. Priviezli vrecia plné oblečenia. Obyvatelia osady tak dostali pekné darčeky.

Celý nápad s obdarovaním najmenej problematickej osady skrsol v hlave rómskeho špecialistu. Zapojil doň aj svojich kolegov. Na obvodnom oddelení vznikla zbierka šatstva: "Nakoľko aj v tejto komunite sú chudobní a chudobnejší, tak sme chceli pomôcť hlavne tým, ktorí majú viac detí. A nemajú na to financie, ktoré by mali mať na zakúpenie šatstva pre deti," hovorí rómsky špecialista Maroš Janovčík. 

"Mám malú sociálnu dávku, 130 a to nám nevychádza. Som rád že nám pomohli policajti, že mám veľa detí 10 a som im veľmi vďačný že nám doniesli toľko oblečenia pre deti," povedal obyvateľ osady Pavol Kroščen. 

Častým obrazom v osadách je totiž pohľad na slabo oblečené deti. Tie aj v mínusových teplotách behajú medzi domami v krátkych tričkách. Vybrať konkrétne rodiny bolo ťažké. Darčeky dostalo v osade 7 rodín: "Podľa počtu detí a podľa toho, že akú sociálnu dávku majú. Každý sa v dnešnej dobe sťažuje. Boli by radi, keby mali aspoň zamestnania. Človek keď je zamestnaný má všetko," objasnil situáciu s výberom občiansky strážca poriadku Strelníky. Do nápadu sa zapojili všetci členovia policajného zboru: "Bez problémov, všetci kolegovia sa zapojili, držali nám palce a podporili nás. Zhruba 15 vriec sa vyzbieralo," dodáva na záver Janovčík. 

Rezort vnútra by zase chcel do každej obce kamery za milióny eur. Majú dohliadať na poriadok v osadách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy