Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Padajú teplotné rekordy. Ako bude na Silvestra a Nový rok
Zdielať na

Padajú teplotné rekordy. Ako bude na Silvestra a Nový rok

Archívne video

BRATISLAVA / Na Vianoce bez snehu sme si už v niektorych mestách zvykli, ale to, že sneh v tomto období chýba v najchladnejších obciach Slovenska na Orave, prekvapilo aj meteorológov. Denné teploty sa šplhajú k rekordom a december zatiaľ pripomína jar. To pomerne vážne zasahuje do plánov lyžiarov.

Mnohí Bratislavčania prišli hľadať sneh na bratislavskú Kolibu, kde o tomto čase zvyčajne aj býva. No namiesto snehu tu našli iba bielu hmlu. Pod nohami šušťalo lístie, a aj lyžiarsky vlek je odstavený,keďže svah sa zelená ako na jar. Pri teplotách nad nulou návštevníci zvollili náhradný program a väčšina sa vybrala na prechádzku.

Radosť z množstva snehu, ktorý napadol začiatkom decembra a sľuboval skvelú lyžovačku bola podľa meteorológov predčasná. Keď sa zima skoro začne, nadlho sa odmlčí a tento scenár sa vraj do bodky napĺňa. "Vianočné oteplenie je úplne ukážkové, teploty máme takmer na rekordoch," informuje meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič. 

Aj obyvatelia Oravy sú prekvapení, že nemajú sneh. Dokonca nie je ani v najchladnejšej dedine Oravskej Lesnej. Sneh chýba aj pod Tatrami, čo zaskočilo aj samotných meteorológov.

"To, že nie je sneh na Orave a Tatrách prekvapuje aj mňa, sú zasnežené len zjazdovky," hovorí Jurčovič. Ak si myslíte, že si zalyžujete na Silvestra alebo na Nový rok, pravdepodobne budete sklamaní. "Posledné dva dni v tomto roku budeme pod dáždnikom, pretože by sa malo otepliť, príde teplý front," opisuje meteorológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy