Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tisíce Slovákov volia osobný bankrot. Častý prípad sú živnostníci
Zdielať na

Tisíce Slovákov volia osobný bankrot. Častý prípad sú živnostníci

Archívne video

BRATISLAVA / Takmer osem tisíc Slovákov tento rok požiadalo o osobný bankrot. Umožnila im to novela zákona, ktorá celý proces výrazne zjednodušila a sprístupnila. Ako najčastejší dôvod dlžníci uvádzajú, že pre exekúcie, ktoré majú na krku, ich nikto nechce zamestnať.

Podľa zamestnancov centra právnej pomoci o bankrot najčastejšie žiadajú ľudia po štyridsiatke. Do kolotoča exekúcií, astronomických úrokov a nikdy nekončiacich dlhov sa väčšinou dostali tak, že pôžičkami plátali staré podlžnosti. Mnohým by na vyrovnanie záväzkov nestačilo ani niekoľko životov.

"Častý prípad sú živnostníci, ktorí začali podnikať, podnikanie im zo začiatku šlo, potom sa im prestalo dariť a dostali sa do kruhu zadlžovania sa," opisuje vedúca kancelárie CPP Zuzana Kubovičová. 

Bankrot často znamená, že klient príde aj o byt, ak nejaký vlastní. Na druhej strane sa zbaví všetkých exekúcií a dlhov, ktoré veľakrát presahujú hodnotu nehnuteľnosti. Z tohto pohľadu to majú ľahšie tí, čo nemajú žiaden majetok. "Je tam také to riziko 6 rokov, že ak niečo zdedia alebo vyhrajú, musia sa ozvať správcovi a polovičku dobrovoľne odovzdať," hovorí Kubovičová. 

O osobný bankrot si každý mesiac požiada okolo 900 Slovákov, len na bratislavskej pobočke sú ich približne dve stovky. "Dá sa povedať, že naša agenda narástla približne o 100 percent, snažíme sa to zvládať, naši klienti musia rátať s tým, že budú trochu čakať," hovorí riaditeľka centra právnej pomoci Eva Kovačechová. 

Aj preto ministerstvo spravodlivosti v najbližších dvoch rokoch plánuje spustiť call centrum, ktoré klientom v základných veciach poradí telefonicky a spustí sa aj elektronizácia celého systému. "Zahŕňa aj princíp jedenkrát a dosť, lebo tá elektronizácia v centre právnej pomoci by mala spočívať aj v tom, aby ľudia nemuseli nosiť do centra všetky papiere," povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. O osobné bankroty si požiadalo aj niekoľko väzňov. Od nového roka sa však mení zákon a takúto možnosť už mať nebudú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy