Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Apple pripustil zámerné spomaľovanie telefónov. Dôvodom je batéria
Zdielať na

Apple pripustil zámerné spomaľovanie telefónov. Dôvodom je batéria

CUPERTINO / Spoločnosť Apple úmyselne spomaľuje telefóny, aby sa vyhla ich zlyhávaniu počas najrušnejšej časti dňa.

Apple pripustil, že úmyselne spomaľuje telefóny iPhone, keď starnú, bez toho, aby o tom oboznámil svojich zákazníkov. Technologický gigant tvrdí, že tento krok nie je navrhnutý tak, aby nútil zákazníkov k prechodu na novšie modely iPhone. Spoločnosť Apple tvrdí, že je to preventívne opatrenie. Ak by sa tak nedialo, staršie telefóny iPhone by sa neočakávane vypínali alebo sa pokazili skôr, ako by mali.

"Vlani sme vydali funkciu pre iPhone 6, iPhone 6s a iPhone SE, aby sme sa vyhli, keď to bolo potrebné, neočakávanému vypnutiu zariadenia počas obdobia, kedy je telefón najviac využívaný," povedal Apple spoločnosti Reuters. "Túto funkciu sme rozšírili na iPhone 7 s iOS 11.2 a v budúcnosti plánujeme pridať podporu pre ďalšie produkty," dodala spoločnosť.

Problém je vraj v batérii telefónu iPhone, a nie v jeho procesore. iPhony používajú lítium-iónové batérie, ktoré sa časom zhoršujú, a Apple hovorí, že ak by nedošlo k zníženiu výkonu, mohlo by dôjsť k väčšiemu riziku poškodenia vnútorných komponentov.

Podozrievanie spoločnosti

Zákazníci už dlho podozrievajú, že Apple spomaľuje telefóny. Ako dôvod však uvádzajú zámerné spomaľovanie pri nových verziách telefónu, ktoré sa na trhu objavujú každý rok a nie technický stav telefónu. Toto je ale po prvýkrát, čo spoločnosť vôbec pripustila možnosť zámerného spomaľovania.

Problém sa rieši po tom, ako zakladateľ laboratórií Primate John Poole analyzoval výkonnosť iPhone 6S a iPhone 7 v priebehu času. "Používatelia očakávajú buď plný výkon, alebo znížený výkon s oznámením, že ich telefón je v režime nízkej spotreby," napísal John Poole v príspevku na blogu začiatkom tohto týždňa.

Oprava vytvorí tretí, neočakávaný stav. Zatiaľ čo je situácia vlastne maskovaním nedostatku energie batérie, používatelia sa môžu domnievať, že spomalenie je spôsobené výkonom procesora. To zároveň vyvolá u užívateľa dojem, že jeho telefón je pomalý, takže by ho mal nahradiť a nie, že by mal nahradiť jeho batériu. Čo vedie k tzv. "plánovanému starnutiu" uviedol portál independent.co.uk.

Dvojstupňové žaloby proti Apple v USA boli podané po tom, čo tech gigant priznal, že spomaľuje staršie modely iPhone, pretože starnú. Obvinenia boli vznesené v Kalifornii a Chicagu skupinami používateľov iPhone, ktorí zastupujú iných, ktorí tvrdia, že utrpeli "ekonomickú škodu".

Súvisiace články