Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poškodili ste zvodidlá či značku? Nezabudnite na svoju povinnosť
Zdielať na

Poškodili ste zvodidlá či značku? Nezabudnite na svoju povinnosť

BRATISLAVA / Po dopravných nehodách sa často stáva, že okrem auta zostanú zničené aj zvodidlá, verejné osvetlenie alebo dopravné značky. Teraz vám povieme, ako treba postupovať aby ste v takom prípade neprišli o peniaze.

Do redakcie Krimi prišiel e-mail od diváka, ktorý mal dopravnú nehodu a pri náraze poškodil zvodidlá. Po pár mesiacoch mu prišla výzva, aby škodu uhradil. Oprávnene. Majiteľ auta totiž nezavolal políciu a nenapísal do správy o nehode, že poškodil aj zvodidlá. "V takomto prípade sú účastníci nehody povinní zavolať políciu. Rovnako musia vyplniť správu o nehode alebo európsky záznam o nehode. Odporúčame, aby si aj vyhotovili videozáznam z dopravnej nehody," hovorkyňa poisťovne Martina Cvachová. 

Políciu je potrebné zavolať ku škodovej udalosti alebo k dopravnej nehode v štyroch situáciach. Jednou z nich je, ak sa pri nehode zrania ľudia a je potrebné ich ošetriť. Ďalej ak nie je úplne jasné, kto nehodu zapríčinil a poškodení sa nevedia dohodnúť na vinníkovi. "Pokiaľ škoda prevyšuje 4 000 eur, teda 10 násobok minimálnej mzdy, pokiaľ je poškodený verejnoprospešný majetok," uviedla Majka Bakalová z Proassist. 

Pod pojem verejnoprospešný majetok patria zariadenia ako sú zvodidlá, semafory alebo dopravné značky. Je veľmi dôležité napísať do správy o nehode všetky podrobnosti a detaily toho, čo všetko bolo poškodené a zničené. "Úhradu škody na verejnoprospešnom majetku si uplatní majiteľ alebo správca poškodených zariadení, či už je to majiteľ, obec alebo samosprávny kraj od poisťovne vinníka," povedala hovorkyňa poisťovne.

Nahlásiť nehodu

Poistený je povinný písomne nahlásiť nehodu svojej poisťovni do 15 dní, ak sa stala na území Slovenska. V prípade ak sa stala v zahraničí, lehota je do 30 dní. Veľmi dôležité je správne vyplniť záznam o dopravnej nehode, kde okrem osobných údajov je aj kolónka práve na takéto situácie. "V prípade, že vodič, ktorý spôsobil škodu inému subjektu a nenahlási túto skutočnosť, tak si samozrejme môže majiteľ tohto zariadenia nárokovať v plnom rozsahu náhradu škody," uviedla Cvachová. Tá sa môže pohybovať do výšky niekoľkých tisíc eur.

Nehôd, v ktorých figurujú zvodidlá je na cestách viac ako dosť. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy