Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokurátor podal odpor voči výške trestu pre Milana Mazureka
Zdielať na

Prokurátor podal odpor voči výške trestu pre Milana Mazureka

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v prípade poslanca za ĽSNS Milana Mazureka podal odpor. Nesúhlasí totiž s výškou trestu. V stredu padol rozsudok pre jeho vyjadrenia v žilinskom rádiu. S rozsudkom sa ale prokurátor odmietol zmieriť a podanie odporu avizoval už skôr.

Milan Mazurek sa s najväčšou pravdepodobnosťou postaví pred súd. Televízii JOJ sa podarilo zistiť, že prokurátor už vo štvrtok podal odpor. V najbližších dňoch by tak mal urobiť aj Milan Mazurek. Redakcii spravodajstva túto informáciu potvrdil zdroj z prostredia prokuratúry. "V trestnej veci Milana M. podal dnes prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odpor voči trestnému rozkazu Špecializovaného trestného súdu, ktorý mu uložil peňažný trest vo výške päťtisíc eur a požiadal vo veci nariadiť hlavné pojednávanie,” uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

"My si myslíme, že výška trestu je príliš vysoká, že trest by nemal byť nijaký, čiže podáme odpor a nech rozhodne súd," uviedol poslanec za ĽSNS Milan Uhrík.

Sudca Špeciálneho trestného súdu v stredu vyriekol verdikt v prípade poslanca Milana Mazureka obžalovaného pre jeho prejav v žilinskom rádiu v októbri 2016. Rozsudok sa nepáči špeciálnemu prokurátorovi, ktorý plán podať odpor avizoval ešte v stredu.

Poslanca NR SR  za Kotlebovu stranu ĽSNS, Milana Mazureka, obžalovali 4. decembra z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. Vo veci rozhodoval samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Poslanec Mazurek obišiel veľmi dobre. Podľa informácií televízie JOJ totiž trestným rozkazom dostal len finančnú pokutu 5 000 eur.

Otáznik visí nad celou stranou

Trest za šírenie nenávistných rečí sa zatiaľ týka len Milana Mazureka. Onedlho sa ale môže týkať celej strany. Najvyšší súd totiž možno rozpustí celú stranu. "Vo veci bude rozhodovať päťčlenný senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Senát momentálne skúma procesné podmienky konania a študuje rozsiahly spisový materiál. Nie je možné zatiaľ bližšie informovať o predpokladanom termíne rozhodovania vo veci," uviedol hovorca a štátny radca Najvyššieho súdu SR Boris Urbančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy