Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Jemene sa šíri cholera. Nakazených je viac ako milión ľudí
Zdielať na

V Jemene sa šíri cholera. Nakazených je viac ako milión ľudí

SANÁ / V Jemene je podľa Medzinárodného výboru Červeného kríža nakazených cholerou až milión ľudí. Je to vôbec po prvýkrát čo sa počet nakazených vyšplhal k číslu milión. Choroba sa začala šíriť v tomto roku v apríli a podľahlo jej už viac ako 2000 ľudí.

Na jeseň začala epidémia ustupovať a organizácia Lekári bez hraníc zatvárala svoje pracoviská určené na ošetrenie chorých. V Jemene sa ale situácia neustále zhoršuje aj pre pokračujúce boje a problémy spojené so zásobovaním. Podľa najnovšej štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie v Jemene cholera zabila 2219 osôb, z ktorých tretinu tvoria deti. Začiatkom januára upozornila Zdravotníctva organizácia na to, že hrozí zvyšovanie počtu nakazených.

Jemen je jedna z najchudobnejších krajín sveta a od roku 2014 je dejiskom boja medzi menšinovými šiítmi a vládou. Pri bojoch podľa OSN doteraz zomrelo 10 000 ľudí. 

Ochorenie sa šíri kontaminovanou vodou a prejavuje sa akútnym preháňaním a dehydratáciou. Pri skorom podaní lieku ju ale je možné vyliečiť, v opačnom prípade môže usmrtiť človeka do niekoľkých hodín. Jemenský zdravotný systém je navyše v troskách, pretože zdravotníci už niekoľko mesiacov nedostali mzdy. 

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo vydala správu o dostupnosti potravín na svete. V nej konštatovala, že situácia sa rýchlo zhoršuje v oblastiach konfliktu, teda na Blízkom východe a v severnej Afrike. Najhoršie sú na tom krajiny ako Sýria, Jemen, Irak, Líbya či Sudán. Podvýživou tam trpí v priemere viac ako štvrtina populácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy