Skoro jasno
18°
Bratislava
Bezdomovec stál dve hodiny v daždi. Chránil tašku s peniazmi, ktorá ostala v odomknutom aute
Zdielať na

Bezdomovec stál dve hodiny v daždi. Chránil tašku s peniazmi, ktorá ostala v odomknutom aute

Archívna reportáž

GLASGOW / Dobrí ľudia stále existujú. Takto by sa dal stručne zhrnúť príbeh, ktorý sa stal v škótskom Glasgowe. A hlavnú úlohu si v ňom zahral bezdomovec , ktorý dokázal, že aj keď nemá človek domov a peniaze, nič to nemení na jeho ľudskosti.

Bezdomovec James John McGeown strávil niekoľko hodín v mrazivom daždi. Dôvodom však nebolo, že sa pred ním nemal kde ukryť. Chcel sa len uistiť, že kabelku s peniazmi, ktoré uvidel v jednom zo zaparkovaných áut, nikto neukradne. 
Tašku uvidel na prednom sedadle jedného z áut, ktoré stáli na parkovisku pred budovou miestneho súdu. Okno na aute bolo otvorené, preto sa muž bez domova rozhodol, že auto postráži až do príchodu majiteľa auta. 
Keď už čakal v mrazivom daždi viac ako dve hodiny a nikto stále neprichádzal, zobral tašku do jednej právnickej kancelárie, ktorá bola neďaleko. Jej zamestnanci následne zavolali políciu. V aute pre majiteľa nechal bezdomovec odkaz, aby vedel, že ho nikto neokradol, píše britská BBC.

Majiteľom auta bol John Mcmonagle a majiteľkou kabelky Alyshia Orfordová. Auto si pred súdom nechali preto, lebo boli vypovedať ako svedkovia. Poctivý čin muža bez domova ich veľmi dojal. "Bol som v šoku, nechcel som uveriť, že si nič nevzal. Aj keď ten muž nemá nič, radšej myslel na ostatných. Aj toto dokazuje, že aj na ulici sú slušní ľudia," uviedol John Mcmonagle pre britský server Mirror.
Majiteľ auta John Mcmonagle zverejnil na svojej sociálnej sieti aj emotívny status, na ktorý už reagovali tisícky ľudí: 
John McMonagle vyhlásil zbierku, aby mužovi bez domova pomohol. Kampaň na získanie finančných prostriedkov pre Jamesa je úspešná, zatial sa vyzbieralo už viac ako 8000 libier a peniaze naďalej pribúdajú.

Po zverejnení podrobností o veľkorysom akte Jamesa na Facebooku bol pán McMonagle zaplavený ponukami na pomoc vrátane ponuky ubytovania, školení a práce.

"Ja som mu ponúkol prácu, ale je závislý od alkoholu," povedal pán McMonagle. "Nemôžete jednoducho lúsknuť prstami a všetko bude v poriadku. On potrebuje odbornú pomoc, ktorú sme mu tiež ponúkli." Majiteľ auta vo svojom statuse na Facebooku uviedol, že bezdomovec James John McGeown sa dobrovoľne prihlásil na
 trojtýždňový pritalkoholický program.

Súvisiace články