Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bezdomovec obetoval svoje posledné peniaze. Späť sa mu vrátilo 300 tisíc dolárov
Zdielať na

Bezdomovec obetoval svoje posledné peniaze. Späť sa mu vrátilo 300 tisíc dolárov

Archívne video

PHILADELPHIA / Dobrý skutok uprostred noci. Nič viac a mužovi sa otočil život naruby. Keď bezdomovec Johnny Bobbitt Jr. kúpil za svoje posledné peniaze benzín bezradnej žene. Netušil, že sa mu to tisícnásobne vráti.

Kate McClure (27) v noci mierila domov, no trochu sa prepočítala. Myslela si, že jej benzín vydrží, napriek tomu, že jej svietila kontrolka. Miesto toho jej auto zastavilo na opustenej diaľnici. "Mala som skutočne strach. Ešte nikdy mi nedošiel benzín," spomína.  

Zavolala svojmu priateľovi, aby jej prišiel pomôcť. V tom k nej ale pristúpil 34-ročný Johnny a povedal jej, aby ostala sedieť v aute a zamkla sa. O chvíľu sa vrátil v rukách držiac kanister s benzínom. Johnny sedáva na kraji cesty s oznamom v rukách, kde žiada o pomoc, pretože žije na ulici. Na pumpe utratil posledných 20 dolárov, ktoré mal. "Nechcel odo mňa ani dolár a ja som mu to navyše ani nemohla splatiť, pretože som pri sebe nemala žiadnu hotovosť," vraví dotknutá Kate pre portál Daily Mail. 

Príbeh muža z ulice

Pár sa na miesto niekoľkokrát vrátil, aby sa mužovi odplatili za jeho láskavosť. Okrem peňazí za benzín mu darovali tiež oblečenie a jedlo. Postupom času Johnnyho aj lepšie spoznali. Zistili, že je to bývalý vojnový veterán a že ešte pred niekoľkými rokmi sa usiloval o pozíciu zdravotníka. Jeho priatelia tvrda, že keby chcel, mohol by byť pokojne doktorom. 

V zlomovom momente sa ale dostal do finančných problémov a začal s drogami. Posledných 18 mesiacov žije na ulici. Tvrdí ale, že nikomu nič nevyčíta, za svoju situáciu si môže sám. "Je to úžasný človek, čím viac sa s ním stretávam, tým viac mám pocit, že mu potrebujem pomôcť viac," povedala Kate na stránke GoFundMe, kde založila fond na dobrovoľnú zbierku na pomoc Johnnymu. 

https://twitter.com/getjohnnyahome/status/929230377075511297

Pomoc za pomoc

Kate a jej priateľ ostali absolútne ohromení záujmom ľudí. Zo dňa na deň číslo stúpalo, príbeh zachvátil internet a vo veľkom sa medializoval. Ešte väčší šok zažil Johnny, keď zistil, koľkým ľuďom záleží na jeho šťastí a chcú mu darovať druhú šancu. Len dva týždne po zverejnení prispelo do fondu takmer 10 300 ľudí a vyzbierali zatiaľ 297 tisíc dolárov. Číslo aj naďalej neustále stúpa. 

Jeden z bezdomovcov z Popradu dokázal zmeniť svoj život. Pozrite si archívnu reportáž Zuzany Pojedincovej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy