Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mesto si pomýlilo dátum svojho 150. výročia
Zdielať na

Mesto si pomýlilo dátum svojho 150. výročia

Archívna reportáž

CHARLEVILLE / Mesto Charleville sa chystalo na veľkolepé oslavy 150. výročia svojho založenia. Potom ale zistili, že si pomýlili dátum.

Mali to byť veľkolepé oslavy 150. výročia oficiálneho uznania mesta v roku 1868. Mesto Charleville v austrálskom štáte Queensland začalo s prípravami na budúcoročné oslavy. Potom však úradníci pri preskúmaní archívnych záznamov zistili, že historický moment sa udial už v roku 1865 a teda 150. výročie zmeškali o 3 roky. Starostka Annie Liston neskrývala sklamanie: "Vyčlenili sme na tento účel značné financie a odrazu to celé skončilo. Môžem vám povedať, bol to pre nás všetkých najväčší šok," vyjadrila sa pre BBC. "Tak sme sa všetci pripravovali na slávnostný budúci rok a pritom to bol nesprávny dátum.

Povedala, že miestni historici už v minulosti predložili protichodné dátumy, no niektoré záznamy sa stratili pri povodniach. Obyvateľka Charleville Laurie Parker povedala: "Sústredili sme sa na iné veci, napríklad sme chceli, aby zapršalo, aby sme si vyhli suchu a pozdvihli ekonomiku. Takéto výročia sú ale dôležité a treba ich oslavovať."

Mestečko s približne 3,300 obyvateľmi už pracuje na náhradných plánoch osláv. "Naďalej plánujeme mať na budúci rok nejaké oslavy, akurát v tejto fáze sa ešte rozhodujeme, v akej podobe to zorganizovať," povedala starostka Liston.

Pozrite si, prečo sa Austrálčania obávajú viac sucha ako pomýlených dátumov výročí:

Súvisiace články