Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Radikálne obmedzenie: Školákom zakážu mobilné telefóny
Zdielať na

Radikálne obmedzenie: Školákom zakážu mobilné telefóny

Archívna reportáž

PARÍŽ / Bez mobilu ani na krok, tak to v dnešnej dobe vyzerá na mnohých školách. Rázne sa rozhodlo zakročiť francúzske ministerstvo školstva. Od ďalšieho školského roka zakáže školákom používať a nosiť mobil do školy.

Francúzsky minister školstva Jean-Micheal Blanquer potvrdil, že zákaz mobilov na školách, o ktorom vláda už dlho rokovala, nastúpi do platnosti už v septembri 2018. Informuje o tom portál thelocal.fr.

V súčasnej dobe vo Francúzku žiaci už nemôžu používať mobily počas vyučovania, po novom, ale budú mať zákaz vytiahnuť ich aj cez prestávku, cez obed a medzi hodinami. "V dnešnej dobe sa deti už nehrajú cez prestávky, sú iba zavesené na svojich mobiloch, čo z hľadiska vzdelávania je problém," vysvetľuje Blanquer. 
Zatiaľ nie je jasné, či a ako tento zákaz pomôže. Padli už návrhy, že by školy mali mať skrinky, kam by zamkli všetky mobilné telefóny. Učitelia sa ale obávajú, že vedenie bude od nich žiadať, aby deti v tejto súvislosti prehľadávali. Rovnaké obavy prejavila aj najväčšia skupina reprezentujúca rodičov, známa ako Peep. "Predstavte si školu o 600 žiakoch. Dáte všetky mobily do jednej skrinky? Ako ich budete skladovať a ako ich chcete všetky vrátiť späť?" 
Pre ministra školstva je téma mobilov a tabletov vec "verejného zdravia". "Je dôležité, aby deti, ktoré majú menej ako sedem rokov, neboli pred týmito obrazovkami," dodáva Blanquer. Tiež to vidí ako jeden zo spôsobov, ako znížiť takzvanú kyberšikanu. Zákon sa bude vzťahovať na školákov do 15 rokov. Jedna strana učiteľov súhlasí s ministerstvom a zákon víta, zatiaľ čo druhá verí, že pod prísnou kontrolou by mohli využiť mobily na vzdelávanie. 
 
 Pozrite si archívnu reportáž o kyberšikane:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy