Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Inšpirujte sa netradičnými a originálnymi darčekmi na Vianoce
Zdielať na

Inšpirujte sa netradičnými a originálnymi darčekmi na Vianoce

BRATISLAVA / Nič nepoteší hádam viac ako darček pod stromčekom, ktorý je nielenže venovaný z lásky, ale aj vyrobený s láskou. Ak vám chýba inšpirácia na netradičný a originálny dar nájsť ju môžete počas dní Vianoc v Bratislave.

Tie totiž počas víkendov patria aj výrobkom z rúk slovenských umelcov, remeselníkov a všetkých, čo majú šikovné ruky niečo originálne vytvoriť. V minulosti bolo bežné sa počas Vianoc obdarúvali niečím, čo si sami vyrobili. Táto tradícia trvá ešte aj dnes, a komu to nejde môže takýto darček aj kúpiť.

Napečené na Vianoce nemusia byť iba medovníky, ale aj šperky, ako je napríklad brošňa, náušnice alebo náhrdelníky. Sú vyrobené z plastu a v práve v záverečnej fáze výroby je potrebné ich upiecť. Aj Matúško vyrába mydielka, do ktorých ukrýva hračky, aby mohol kúpiť plienky pre brata. Tieto Vianoce vymyslel nové darčeky: "Mám teraz kreatívne mydielka. Keď si človek vymydlí túto hračku, tak je z machovej gumy," povedal o svojom nápade.

Handmade, teda ručne vyrábané darčeky nemusia byť úplne nové, ale aj zrecyklované z toho, čo doma nájdeme, tak ako rifle na niekoľko spôsobov: "Dajú sa vytvoriť obliečky na vankúše, utkať koberce," hovorí výrobkyňa vecí z riflí Barbora Dúhová. 

Vianočný stromček z dreva, ale aj drevené hodinky, zubná kefka alebo slnečné okuliare, ozdoby na stromček, rôzne šperky, háčkované hračky alebo upletená čiapka. Je to čo zahreje nielen obdarovaného, ale aj toho, kto dar kúpil a podporil tak domácu výrobu. "V samostatnej handmade zóne sa predstaví ponuka sto slovenských predajcov a autorov ručne vyrábaných vecí," prezradila viac o akcii hovorkyňa Incheby Antónia Mištaľová.

Ako sa mestá pripravovali na Vianoce si pozrite v reportáži od Maji Pavlíkovej a Antona Adamčíka. 

Súvisiace články