Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Dílera, ktorý vyrábal drogy z onkologických náplastí odsúdili
Zdielať na

Dílera, ktorý vyrábal drogy z onkologických náplastí odsúdili

PREŠOV / Presne pred dvoma rokmi kriminalisti na pošte v Humennom zadržali 28-ročného muža. Vyzdvihol si tam špeciálne náplasti pre onkologických pacientov. Obsahujú látku mnohonásobne silnejšiu ako heroín a lekárnici ich ukrývajú v trezore. Obvinený si však ich predajom privyrábal.

Stalo sa to presne pred dvoma rokmi, od vtedy je 28 ročný muž za mrežami. Najprv tam bol ako väzobne stíhaný, teraz je už právoplatne odsúdený vo výkone trestu. Zarábal si predajom náplasti, ktoré lekárnici majú v trezore. Sú hlavne pre onkologických pacientov na tlmenie veľkých bolestí. Kriminalisti muža zadržali na pošte v centre mesta. Zistili, že desiatky náplastí si dal prepraviť prostredníctvom pošty. Ide pritom o liek, ktorý sa vydáva na špeciálny predpis s modrým pruhom a lekárnici ho majú v trezore. Určený je pre onkologických pacientov na tlmenie veľkých bolestí. 

Podľa polície si však muž predajom náplastí privyrábal: "Po vysadení tejto dávky človek pociťuje závislosť a musí sa k tej dávke dostať, je to rovnaká závislosť ako heroín," hovorí prezident lekárskej komory Ondrej Sukeľ. Pri prehliadkach zaistili látky, z ktorých by bolo možné pripraviť takmer 500 obvykle jednorazových dávok drogy. Okrem toho aj 5 tisíc amerických dolárov a 13tisíc českých korún. Tie skončili na účte prokuratúry.

Pre obzvlášť závažný zločin drogovej trestnej činnosti ho súd uznal vinným. Muž dostal trest prepadnutia veci a aj ochranný dohľad nad správaním: "Za čo mu bol uložený trest odňatia slobody vo výmere 6 rokov, trest prepadnutia veci a tiež ochranný dohľad probačným a mediačným úradníkom nad správaním odsúdeného," informuje hovorkyňa súdu v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Mužovi priťažilo, že náplasti predával viacerým osobám, no súd zohľadnil viaceré poľahčujúce okolnosti – že doteraz nebol súdne trestaný ani priestupkovo riešený, že sa priznal a svoje konanie oľutoval.

Mať náplasti doma trestné nie je. No trestné je zaobchádzať s nimi mimo zákonného rámca: "Je to nebezpečná látka. Podliehajú špeciálnemu zaobchádzaniu musia byť predpisované na špeciálny predpis s modrým pruhom, ktorý sa vystavuje v troch kópiách, bežne sa k tomu človek nedostane," hovorí Ondrej Sukeľ.

Za obžalobu z obzvlásť závažného zločinu drogovej trestnej činnosti pritom mužovi podľa zákona hrozil až 15ročný pobyt za mrežami. Podľa sudcu však na jeho nápravu bude stačiť aj tento trest krátkeho trvanie, keďže nie je človekom nebezpečným pre spoločnosť.

Podobný prípad sa stal v auguste tohto roka aj v Partizánskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy