Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Závislosť na mobilnom telefóne môže spôsobiť poškodenie mozgu
Zdielať na

Závislosť na mobilnom telefóne môže spôsobiť poškodenie mozgu

Archívna reportáž

LONDÝN / Narastá počet ohrozených ľudí nomofóbiou. Čísla sa nezväčšujú len v USA, ale všade na svete.

Aj vy môžete byť jedným z ľudí, ktorí trpia nomophobiou. Ich počet narastá. Že ste o tejto chorobe ešte nepočuli, neznamená, že ňou netrpíte práve vy. "NO MObile PHOne phoBIA" je výraz 21. storočia a znamená strach z toho, že človek nemôže použiť telefón alebo iné inteligentné zariadenie. Závislosť na mobilných telefónoch narastá a nové štúdie ukázali, že závislosť na smartfónoch a internete škodí našej mysli. 

V súčasnosti existuje aj online kvíz, na základe ktorého zistíte, či trpíte nomophobiou alebo nie. Nanešťastie ešte stále nie je preložený do slovenského jazyka. Caglar Yildirim, asistent profesora v oblasti počítačovej interakcie, ktorý vytvoril test na nomophobiu tvrdí: "Je dobré si byť vedomý v akom štádiu je naša závislosť. Ale obavy by ľudia mali mať len vtedy, keď im tento problém zasahuje do každodenného života."

 Ak ste dosiahli vysoké skóre v teste, je viac než pravdepodobné, že zápasíte s ťažkou úzkosťou, ak nemáte prístup k telefónu. "To môže negatívne ovplyvniť sociálny život a vzťahy s rodinou a priateľmi," dodáva Yildirim. "Existujú štúdie, ktoré ukazujú, že ľudia s vysokým skóre, sa vyhýbajú komunikácii tvárou v tvár, trpia sociálnou úzkosťou a depresiami. To môže nepriamo ovplyvniť schopnosť študovať alebo pracovať, pretože takýto ľudia potrebujú neustále kontrolovať telefón." V takomto prípade, je potrebné sa začať zaoberať riešením problému. 

Spoločnosť SecureEnvoy uvádza, že až 66 percent obyvateľov Veľkej Británie trpí nejakou formou nomophobie, pričom 41 percent účastníkov potvrdilo, že vlastnia dva alebo viac smartfónov, aby neostali bez pripojenia. Výsledky z Ameriky ukazujú, že až 77 percent obyvateľov vlastní smartfón a až 95 percent vlastní nejaký typ mobilného telefónu. 

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že používanie mobilných telefónov čiastočne zapríčiňuje nesústredenie vodičov pri šoférovaní. Každý deň týmto spôsobom umrie deväť ľudí a viac ako 1000 sa zraní. Podľa prieskumu viac ako polovica dospelých tvrdí, že číta alebo posiela textové správy počas šoférovania. Ale nie je to len problém vodičov. Štúdie uvádzajú, že v centre Manhattanu viac ako 42 percent chodcov vstúpi do premávky na červenú pretože telefonovali alebo mali upriamenú pozornosť na svoju elektroniku.

Iné zdravotné dôsledky ako - syndróm SMSkového krku (bolesť v krku, ktorá prichádza po dlhej dobe pozerania nadol na telefón) a zlé držanie tela, môžu ovplyvniť chrbticu, dýchacie cesty a dokonca emócie. Výskumníci taktiež potvrdili, že modré svetlo, žiariace z telefónov a iných zariadení, môže narušiť produkciu melatonínu, a teda aj spánok. 

Závislosť ovplyvňuje fungovanie mozgu

Najnovšie výskumy z výročného stretnutia Rádiologickej spoločnosti severnej Ameriky v Chicagu indikujú, že závislosť na telefónoch môže ovplyvniť fungovanie mozgu. Výskumníci z Kórejskej Univerzity v Seoule skúmali mozgy 19 chlapcov v tínedžerskom veku, ktorí boli diagnostikovaní so závislosťou na internete alebo smartfónoch. V porovnaní s 19 chlapcami bez tejto diagnózy, výskum ukázal, že mozgy závislých chlapcov mali významne vyššie hladiny GABA, neurotransmiteru, ktorý napája signály mozgu. "GABA spomaľuje neuróny," vysvetľuje pre CNN Yildirim.

"Výsledkom je horšia pozornosť a kontrola, ktorú nechcete mať, pretože chcete zostať sústredený. To znamená, že ste náchylnejší k rozptýleniu." Yildirim súhlasil s tým, že predbežné zistenia boli v súlade s predchádzajúcim výskumom. "Celkovo to znamená, že ak ste príliš závislí od vášho smartphonu, v zásade poškodzujete vašu schopnosť byť pozorný." 

Závislosť teenagerov v štúdii mala tiež výrazne vyššie skóre v úzkosti, depresii a úrovni nespavosti a impulzívnosti, povedal doktor Hyung Suk Seo, profesor neurorádiológie na Kórejskej univerzite, ktorý viedol štúdiu. Dobrou správou je, že po deväť týždňovej kognitívnej behaviorálnej terapii, sa hladina GABA u 12 tínedžerov normalizovala.

Ak vy alebo vaši milovaní máte príznaky závislosti na internete alebo smartfóne, odborníci majú niekoľko rád:

- vypnite telefón v určitých časových intervaloch (schôdzky, večera, hranie s deťmi, šoférovanie)
- odstráňte zo svojho telefónu aplikácie sociálnych sietí
- nenoste si telefóny a zariadenia s vyžarujúcim modrým svetlom do postele
- nahraďte ich klasickým budíkom
- trávte viac času so skutočnými ľuďmi ako s telefónmi

Aj iným spôsobom náš život ovplyvňujú smartfóny. Pozrite sa ako.

 .

Súvisiace články