Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zlomila vás chrípka alebo prechladnutie? Pozrite si tipy, ako ju prekonať
Zdielať na

Zlomila vás chrípka alebo prechladnutie? Pozrite si tipy, ako ju prekonať

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Chladné upršané počasie je tu a spolu s ním aj vysoký výskyt chrípok a prechladnutí. Dýchacie cesty v tomto období dostávajú poriadne zabrať. Viete, ako by ste sa im mali vyhýbať a čo robiť, keď vás už zlomia?

Chladné počasie, suchý vzduch a stresy, to všetko vírusom uľahčuje prácu. Najčastejšie dôsledky sa objavia vo forme prechladnutia a chrípky. S príchodom jesene ste už určite mohli niekoľkokrát počuť vety, ako: "Teraz je každý chorý." Presne to je ten najväčší problém. Ľudia často prechladnutia nevyležia a naďalej chodia na svoje pracoviská, kde tieto vírusy šíria.


Prechladnutie a chrípka nie je to isté

Ak vás trápi obyčajné prechladnutie, koniec koncov sa môžete tešiť. To totiž sprevádza "iba" bolesť v krku a hlavy, únava, upchatý nos a kašeľ. Nič z toho síce nie je príjemné, no ak by sa k tomu pridala horúčka, malátnosť, nechutenstvo či bolesti kĺbov, tak ste s najväčšou pravdepodobnosťou dostali chrípku. Rozdiel je podstatný, najmä čo sa týka liečby. Pri prechladnutí vám postačí dostatočný relax na lôžku, zvýšený príjem vitamínov a tekutín. Do týždňa by ste mali byť úplne v poriadku. Avšak, chrípka, žiaľ, nemá taký jednoduchý priebeh. Jej akútna fáza trvá päť až sedem dní, no dobre sa nemusíte cítiť ani o niekoľko týždňov neskôr. Okrem iného, môžu sa vyskytnúť komplikácie ako zápal priedušiek, pľúc či srdcového svalu.


Pracujte na imunite

Každý vie, že imunita je pre obranyschopnosť organizmu nesmierne dôležitá, no iba málokto sa o ňu aj patrične stará. Najzákladnejšími prvkami pri podpore imunity je zdravá strava plná vitamínov a minerálov, dostatočný pitný režim a zvyšovanie fyzickej aktivity. Najistejším spôsobom je očkovanie proti chrípke. To sa odporúča najmä starším a oslabeným ľuďom. Ako uvádza portál Blesk.cz, v tých ťažších prípadoch lekár môže predpísať antivirotiká.


Vitamín C – najzákladnejší prvok pri podpore obranyschopnosti

Kyselina askorbová je úzko spätá s našou imunitou. Najbohatšími prírodnými zdrojmi vitamínu C sú šípky, rakytník a citrusové plody. Tepelnou úpravou sa ale  výrazne znižuje schopnosť vitamínov. To znamená, že horúci čaj s citrónom je pomerne zbytočná voľba.


Na hygienu netreba zabúdať

Chrípkový vírus sa prenáša vzduchom a na predmetoch dokáže prežiť i niekoľko hodín. Práve preto je veľmi dôležité dbať na správnu hygienu. Kľúčky, zábradlia, mestská hromadná doprava, to všetko mohli držať nakazení ľudia. Nehovoriac o rozšírenej hepatitíde typu A v Bratislave.


Prvá pomoc vo forme zázvoru a cesnaku

Ak už pociťujete prvotné príznaky prechladnutia, je načase zabojovať, aby ste svojmu telu dopriali všetko, čo potrebuje. Veľmi veľkým pomocníkom môže byť cesnak. Áno, surový cesnak. Nie je to síce najpríjemnejší a najchutnejší variant, no skutočne pomáha. Dva až tri strúčiky cesnaku môžu výrazne pomôcť v boji s akýmkoľvek vírusom. K tomu si pripravte čaj z čerstvo nastrúhaného zázvoru a do postele sa uložte so šatkou na krku, s ponožkami a prípadne aj s čiapkou, aby ste svoje telo udržali v dostatočnom teple.

Súvisiace články